Çevreciler şikâyetçi

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce, içinde sanayi atık bulunan 67 adet varilin dere yatağına atılması tepkiye yol açtı

Çevreciler şikâyetçi

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce, içinde sanayi atık bulunan 67 adet varilin dere yatağına atılması tepkiye yol açtı. İlçeye bağlı Karakavuz Köyü’nde meydana gelen olayda, yürekler adeta ağızlara geldi. Alınan bilgiye göre, kim tarafından atıldığı henüz bilinmeyen 67 adet plastik varilin, Karakavuz Köyü Uludağ yol ayrımı mevkisinden Çiller Deresi’ne doğru atıldığı iddia edildi. Variller, yaklaşık 80 metreden bırakıldığı uçurumdan aşağıya yuvarlandı. Bir tanesi dereye ulaşan varillerden 66’sı ise ormanlık alandaki ağaçlara takılarak durdu. Karakavuz Köyü Muhtarı Temel İlik, gazetecilere yaptığı açıklamada, diğer varillerinde suya ulaşması durumunda ‘felaket’ olabileceğini söyledi. Şikayetçi olduklarını bildiren Muhtar İlik, varilleri atanların bir an önce yakalanmasını isteyerek şunları kaydetti:

“BİZİ ALLAH KORUDU”

“Sanırım damperli kamyonla gelip adam yoldan savurduğu gibi dereye doğru dökülmüşler. Varillerden bir tanesi dereye düşmüş, diğerleri ağaçlara katılmışlar. Fark ettiğimizde, diğer variller dereye düşmeden engelledik ama ağaçlar hasar görmüş. Ağaçlar, toprak zemin sanki yanmış gibi olmuş. Atanın kim oldu belli değil. Bir hafta önce atıldığını tahmin ediyoruz. Orman İşletme şefi görmüş, ilgililere bildirmiş. Zonguldak Çevre’den geldiler, incelemede bulundular. Diğer yetkililerde geldi. Bize emir verildi, variller dereye inmeden traktörle çektik, çıkarttık. Zonguldak İl Özel İdare’den gelip varillere kamyonla götürdüler. İmha edeceklermiş. Varillerin ağızları açık ve boştu. Sanayi atığı kalıntıları vardı; bilye parçaları, yağlı çaputlar vardı. 67 tane varil çıkarttık. Böyle bir şeyle ilk defa karşılaştık. Bizi Allah korudu. Suya karışsaydı felaket olurdu. Dereye insanlar girip yüzüyorlar, balıklar var, hayvanlarımız dereden su içiyor. Bu vicdansız kimse çıkmaz ama o kanı bozuk kimse yakalanmasını istiyoruz. Jandarma, son bir haftanın çevre yollardaki kamera görüntülerini inceleyecek, şikâyetçiyiz.

ÇEVRECİLER, BULUNMASINI İSTİYOR

Karakavuz Köyü Çevre Güzelleştirme Geleneklerini Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Taştan ise yaptığı açıklamada, doğanın katledildiğini söyledi. Taşkan, “Ereğli’nin en uzak köylerinden biri olmasına rağmen, sanayi atıkları köyümüze kadar getirilmiştir. Köyümüzdeki bu katliamı yapanların kim olduklarını bulup, cezalarını çekmesini istiyoruz” dedi. Öte yandan, gazetemizin edindiği bilgiye göre, varillerin içindeki artık malzemenin, yapılan analiz sonucunda, metal yüzeyleri parlatmada kullanılan bir çeşit yağ olduğu öğrenildi.

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2015, 14:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER