Alaplı’da sapçılık mesleği 3 nesildir yaşatılıyor

Zonguldak´ın Alaplı ilçesinde işyerinde balta, keser, kazma ve kürek sapı yaparak geçimini sağlayan İsmail Akkaya (57) baba mesleğini üç nesildir sürdürdüklerini mesleği kendi oğluna da öğrettiğini söyledi.

Alaplı’da sapçılık mesleği 3 nesildir yaşatılıyor

Zonguldak´ın Alaplı ilçesinde işyerinde balta, keser, kazma ve kürek sapı yaparak geçimini sağlayan İsmail Akkaya (57) baba mesleğini üç nesildir sürdürdüklerini mesleği kendi oğluna da öğrettiğini söyledi.

Mesleğe 12 yaşında başladığını ve 45 seneden beri bu meslekten geçimini sağladığını belirten Akkaya, “12 yaşında Ortaokula giderken babamın çalıştığı zamanlarda yanına giderek ve diğer ustalara bakarak bu mesleği öğrendik. Kdz. Ereğli Endüstri Meslek Lisesi Ağaç İşleri Bölümü mezunuyum. Askerliğime kadar mesleğe devam ettim. Askerden sonra 6 yıl yurt dışında çalıştım yeniden ilçeye gelerek devam ettim. Yaklaşık 45 senedir bu işi yapıyorum. Ailemin geçimini bu meslekten sağlıyorum. Üç çocuğumu buradan kazandığım para ile okutup, büyüttüm. Bu iş bölgede bir ihtiyaç olduğu için köylerde kazma sapı, kürek sapı ihtiyacı oluyor. Ayrıca bölgemize sanayi bölgesi olduğu için bir ihtiyaç söz konusu, maden kazması sapı, maden kömürü küreği sapı ihtiyacını karşılıyoruz” dedi.

Oğluna da baba mesleğini öğrettiğini belirten Akkaya, Oğlum bobinaj ustası, oda İstanbul’da çalışıyordu. Onu buraya getirttim. Mesleği ileriye dönük olarak devam ettirsin diye, ona da mesleği öğrettim, şu anda mesleği beraber devam ettiriyoruz. O kendi oğluna bu mesleği öğretir mi ya da devam ettirir mi ilerisi için bilemem, zaten kendisi de bize bilemiyorum diyor. Ama teknolojik şartlar değişir, makine tesisat uygun olur, yeri uygun olur, ihtiyaç olduğu müddetçe bu mesleğe devam eder. Ama şu anda bölgenin bu mesleğe ihtiyacı var. Bu mesleğin geleceği var. Çünkü ihtiyaç söz konusu” diye konuştu.

TTK’nın talebi doğrultsun da kazma sapı ve kömür küreği sapı ürettiklerini anlatan Akkaya, şunları söyledi: “ Bu meslekten ekmek yiyen insan kalmadı. Birkaç usta var. Onlar bana yardımcı oluyorlar. Oğlumla beraber siparişleri yetiştirmeye çalışıyoruz. TTK’dan kazma ve kürek sapı talebi geldi. şu anda bunları yetiştirmeye çalışıyoruz. Şu anda işlerimiz iyi “

Kazma ve kürek saplarının parçalarını ve talaş atıklarını değerlendirdiklerini ve ifade eden Akkaya, şöyle konuştu: “ Talaş atıklarını kümesçilere veriyoruz. Kümeslerde bu gübre olarak çıkıyor. Odun parçalarını da fırınlara veriyoruz. Kazma ve kürek sapı için malzemeyi kooperatiflerden ve orman işletmesinden alıyoruz. Genelde kayın ağacını kullanıyoruz. Fındık çubuğunu ise Ordu ilinden temin ediyoruz”

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2015, 14:03
YORUM EKLE
YORUMLAR
İsmet yakarer konya yakarer hırdavat
İsmet yakarer konya yakarer hırdavat - 7 yıl Önce

i

SIRADAKİ HABER