Düzce Üniversitesi Tıp Fakültelerinde Tütünle Mücadele çalıştayında yer aldı

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültelerinde Tütünle Mücadele çalıştayında yer aldı

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültelerinde Tütünle Mücadele çalıştayında yer aldı

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Celalettin İçmeli, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının düzenlediği Tıp Fakültelerinde Tütünle Mücadele Çalıştayına katıldı.
Türkiye genelinde 82 üniversiteden öğretim üyeleri, Sağlık Bakanlığı temsilcileri, Tıp Fakültesi öğrenci temsilcileri ile proje yöneticilerinin yer aldığı çalıştaya, Düzce Üniversitesini temsilen katılan Yrd. Doç. Dr. İçmeli; Düzce Üniversitesinde başta sigara olmak üzere bağımlılıkla mücadelede yapılan çalışmalar ve uygulamalar hakkında bilgiler paylaştı.
Ankara Ufuk Üniversitesinde düzenlenen çalıştayda Düzce Üniversitesi Yeşilay Öğrenci Kulübünün aktif olarak çalışmalarına devam ettiğini anımsatan İçmeli, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında hazırlanan Üniversite Öğrencilerinde Bağımlılığı Önleme ve Erken Dönem Müdahale İçin Akran Eğitimi Projesi ile gençlerin bağımlılık konusunda bilinç kazanmaları için destek verildiğini dile getirdi.
Düzce Üniversitesinde bağımlılığı önlemek ve projeler üretmek amacıyla Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezinin faaliyete geçtiğini ifade eden Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, bu kapsamda İl Sağlık Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yürütüldüğünü, kentte faaliyet gösteren üç fabrika ile imzalanan protokollerle Düzce Üniversitesinin içeride ve dışarıda bölgesine katkı sağlamaya devam ettiğini belirtti.
Düzce Üniversitesinin bağımlılıkla mücadeleyi eğitim müfredatına da yaydığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Celalettin İçmeli, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde Bağımlılık , Sosyal Hizmetler Bölümünde Madde Bağımlılığı ve Sosyal Hizmet, Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümünde ise Bağımlılık ve Danışmanlık adlı dersleri alan öğrencilerin, danışmanlık yapabildiklerini söyleyerek Tıp Fakültesi öğrencilerinin 1. sınıf ve 5. sınıf staj programında madde bağımlılığı konularının işlendiğini sözlerine ekledi.
Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde sigarayı bırakmak isteyen hastalara yardımcı olmak amacıyla Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde açılan Sigara Bırakma Polikliniğinin çalışmalarına devam ettiğini hatırlatan Yrd. Doç. İçmeli, Düzce Üniversitesi ve Tıp Fakültesi Hastanesi binalarında oluşturulan Dumansız Hava Sahaları ile sigara içmeyenlerin sigara dumanına maruz kalmasının önüne geçildiği bilgisini paylaştı.
Tıp Fakültesi Aile Hekimliği ve Halk Sağlığı Anabilim Dallarında sigara bağımlılığı konularında bilimsel yayınlar yapıldığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. İçmeli, Düzce Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalında bağımlı hastalara poliklinik ve yataklı hizmet verildiğini de ifade etti.
Çalıştay sonunda yer alan öneriler kısmında sunduğu görüşlerin kabul gördüğünü dillendiren Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, açıklamasını, Türkiyede yapılacak bağımlılarla ilgili anket sorularının standart hale getirilmesini teklif ettim, onay gördü. Araştırmaların ve çalışmaların sadece Tıp Fakültelerinde değil, sağlık hizmeti veren hemşireleri, doktorları ve diğer personeli de içerecek şekilde yapılması gerektiğini belirttim. Ayrıca bağımlılığı önlemede öğrencilerde ‘Akran Eğitiminin daha yararlı olacağı görüşünü savundum, kabul gördü ifadeleri ile tamamladı.

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2018, 07:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER