Bülent Ecevit Üniversitesi ile Oxford Üniversitesi araştırma işbirliği yapacak

Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite Ve Diyabet Ugulama Ve Araştırma Merkezi İle Oxford Üniversitesi Diyabet, Endokrinoloji Ve Metabolizma Merkezi araştırma İşbirliği yapılacak.

Bülent Ecevit Üniversitesi ile Oxford Üniversitesi araştırma işbirliği yapacak

Bir dizi görüşmelerde bulunmaküzere İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ)Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. K. Varım Numanoğluve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu dünyanın önde gelenyükseköğretim kurumlarından Oxford Üniversitesi’ne bağlı Diyabet, Endokrinolojive Metabolizma Merkezi (Oxford Center for Diabetes, Endocrinology&Metabolism, OCDEM)’ne bir ziyaret gerçekleştirerek incelemelerde bulundu.

Ziyaret kapsamında OCDEM’in başkanı veaynı zamanda Oxford Pembroke College Metabolik Tıp Bölümü ProfesörüProf.Fredrik KARPE BEÜ heyetine merkezi gezdirdi ve yapılan çalışmalarla ilgiliayrıntılı bilgi verdi. Merkezin klinik araştırma üniteleri, genel endokrin,diyabet ve obezite laboratuvarları ile özellikli DNA, adacık hücre izolasyon venakil laboratuvarları, idari ve araştırmacılara ait eğitim alanları ve ofislergezdirildi.

OCDEM bünyesinde endokrin araştırmalarıyürüten Prof. Jeremy W Tomlinson (Oxford, Keble College) yürütülen güncelaraştırmalar hakkında bilgi verdi. Özellikle steroid hormonların modüle ettiğilipid ve karbonhidrat metabolizması; karaciğer, yağ dokusu ve kas dokusundainsülin sinyali üzerine moleküler mekanizmaların anlaşılması araştırmaları,sağlıklı ve obez bireylerde tip 2 diyabet ve non-alkolik yağlı karaciğerhastalığı üzerine araştırma sonuçları, steroid hormonların genetik vefarmakolojik olarak 11 beta hidroksisteroid dehidrogenaz ve A-zincir redüktaz(5alfa-redüktaz ve 5beta-redüktaz) enzimleri aracılığıyla prereseptör regülasyon araştırması ile ilgilibilgileri aktardı.

Klinik Araştırma Ünitesi, HemşireYöneticisi Mrs. Sue Beatty ise ünitenin organizasyonu, nasıl yapılandığı veçalıştığını anlattı. Merkezin 8 yatağının buna ayrıldığını, insülin-glukozklemp çalışmaları, yağ dokusu biyopsileri, endokrin dinamik testler, DEXA iletüm vücut yağ dokusu analizleri, ultrasonografi, metabolik profilleri tespiteden ekipmanlarla işlemlerin yapıldığını ifade etti. Bu ünitede bir yöneticieşliğinde 8 araştırma hemşiresi, iyi klinik uygulamalar standartları ileendokrin, diyabet ve metabolizmaya yönelik 23 çalışmanın yürütüldüğü, buaraştırmalarda verilerin internet tabanlı takiplerinin nasıl yapıldığınıdetaylı bir şekilde anlattı. Diyabet konsültanı Dr Alistair LUMB ise sunumundaOCDEM’e başvuran hastaların nasıl kabul edildiği ve değerlendirildiği ileilgili süreçler hakkında detaylı bilgi verdi.

Programın devamında Merkezin YöneticisiProf. Fredrik KARPE translasyonel araştırmaların nasıl dizayn edilerek yürütüldüğüile ilgili bir sunum yaptı. İnsan fizyolojisine yönelik çalışmalarda kitlespektroskopisi ve metabolik eser elementlerin, farklı yağdokusu hücrelerindefonksiyonel izotopla-işaretli yağ asidi ve diğer moleküllerin analiz edildiğinisöyledi. Oxford Üniversitesi bünyesinde diğer birimlerle (radyoloji gibi) nasılaraştırmalar yaptıklarını anlattı. Özellikle kendisinin yürüttüğü, Oxfordbölgesinde 30-50 yaşlarında kadın ve erkek 7500 sağlıklı popülasyonda  2001 yılında başlayan “Oxford Biobank”projesi ve araştırması hakkında bilgi verdi. İnsan yağ dokusu fonksiyonu veobezitenin metabolik sonuçlarıyla bağlantılı, obezite ve diyabet oranın giderekartışı ve klinik ihtiyaçlarıyla bağlantılı çalışmalarına değindi. Vücudun altve üst tarafında yağ dağılımının diyabet ve kardiyovasküler hastalıklaraçısından farklı sonuçları olduğu, güncel araştırmalarında kalçadakiyağlanmanın kardiyovasküler koruyuculuğunun bulunduğu sonuçlarına ulaştıklarınıbelirtti. Obezite ve diyabet açısından riskli genlere yönelik güncel bilgilereulaşıldığına işaret etti.

ZiyaretteRektör Özer, Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama VeAraştırma Merkezinin Türkiye’de kamuya bağlı bağımsız ilk araştırma merkeziolduğu, merkezin amaçları ve bu amaçları gerçekleştirmeye yönelik atılacakadımlar hakkında bilgi verdi. Merkezin özellikle araştırma boyutunuönemsediklerini ifade eden Özer, hedeflerinin merkezin nihayetinde bu alandaTürkiye’de bir mükemmeliyet merkezi haline getirmek olduğunu ve bu amaçlaOCDEM’le işbirliğini önemsediklerini belirtti. Ziyaretin son değerlendirmekısmında Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama Ve AraştırmaMerkezi ile OCDEM’in birlikte ortak araştırmalar yürütmesi kararlaştırıldıZiyaretle ilgili bir açıklama yapan BEÜRektörü Prof. Dr. Mahmut Özer “Bilindiği üzere topluma hizmet Üniversitemizinöncelikleri arasında. Bu bağlamda, Batı Karadeniz Bölgesi’nin başlıca sağlıksorunları arasında yer alan diyabet ve obezite üzerine çalışmalar yürütecekolan merkezimizi bölgemize kazandırmış bulunuyoruz. Dev yatırımlar yapılanmerkezimiz Türkiye’de kamuya bağlı ilk ve müstakil binası bulunan tek obeziteve diyabet merkezi. Yakında bölge halkına hizmet vermeye başlayacakmerkezimizin hizmet kalitesini artırmak amacıyla uluslararası tecrübelerdenyararlanmak istiyoruz. Oxford Üniversitesi Obezite ve Diyabet Merkezi’ndeyaptığımız incelemeler bizim için oldukça faydalı oldu. Merkezimizdekiuygulamaları dünyanın en önemli merkezlerinden birisi olan OCDEM’intecrübelerinden yararlanarak şekillendirmeyi ve OCDEM akademik personeli ileortak bilimsel çalışmalar ve projeler yürütmeyi hedefliyoruz. Mayıs 2016’dahizmet vermeye başlayacak Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezimizinüniversitemize, Zonguldak’a ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklindekonuştu.

 

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2016, 08:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER