Girls in Stem Zonguldak’ta Bülent Ecevit Üniversitesi Ev Sahipliğinde Başladı

2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi olan bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Türkiye’nin 7 ilinden 700 ortaokul 6. sınıf kız öğrencilerinin dâhil olacağı Girls in STEM (GIS) Projesinin ilk etabı Zonguldak’ta Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde start aldı.

Girls in Stem Zonguldak’ta Bülent Ecevit Üniversitesi Ev Sahipliğinde Başladı

2015yılında Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi olan bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ınTürkiye’nin 7 ilinden 700 ortaokul 6. sınıf kız öğrencilerinin dâhil olacağıGirls in STEM (GIS) Projesinin ilk etabı Zonguldak’ta Bülent EcevitÜniversitesi ev sahipliğinde start aldı.

Bülent EcevitÜniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde 8 Nisan Cuma günü bir panelleeğitimin ilk etabının açılışı yapıldı. “Kız Çocuklarının STEM EğitimineYönlendirilmesi ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Etkileri” başlıklı, katılımınyoğun olduğu paneli Zonguldak Vali Yardımcısı Nevzat Taştan, RektörYardımcıları Prof. Dr. K. Varım Numanoğlu, Prof. Dr. Haluk Güven, Prof. Dr. HamzaÇeştepe, Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcıları, akademisyenler,öğrenciler ve Zonguldaklılar da takip etti.

Panelin moderatörlüğünüaynı zamanda Girls in STEM ProjeYöneticisi olan Gökhan Coşkun yaptı. Panele konuşmacı olarak sanayi ve TicaretOdası’nı temsilen Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Abay, Bülent EcevitÜniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Yrd.Doç. Dr. Sevil Uygun İlikhan ve girişimci Simten Papila katıldı. Coşkun, kızçocuklarına yönelik yapılan bu projenin amacının 6. sınıfa giden ilköğretim kızçocuklarında küresel eğitim, bilim ve kültür alışverişi konularında farkındalıksağlamak ve STEM (Bilim, Teknoloji, mühendislik ve matematik) kavramlarını dahaiyi anlamalarına katkı sunmak olduğunu belirterek şunları söyledi: “Programabaşlamadan önce bize Zonguldak’ta projeyi yapma imkânı veren Zonguldak ValisiAli Kaban’a, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’e vesaygıdeğer eşi Nebahat Özer’e, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Çeştepe’ye veBEÜ yöneticilerine teşekkür ederim. Projeyi başlatırken rol modeller üzerindenbir çalışma yapalım dedik. Bu rol model kişinin de, çocuklarımızın ilerikiyaşlardaki gelişimleri için ideal bir örnek olsun istedik. Prof. Dr. AzizSancar çocukların ve gençlerin model alabileceği en önemli bilim adamlarımızdanbirisi. Bu rol model çalışmaların ikinci ayağına da STEM’i ekledik. Prof. Dr.Aziz Sancar ismi ve felsefesinden yola çıkarak mümkün olan en erken yaşta STEMalanlarında onları yetiştirelim ve kadın iş gücüne pozitif bir destek sağlamaktadır.Türkiye 4. Ekonomi Devrimi’ne rol model olacaksak yapmamız gereken ilk şey Türkeğitim sisteminde STEM’i uygulayarak sürdürülebilir kalkınmaya destek olmasısağlanmalı.” dedi. Coşkun’un ardından sırasıyla Nurcan Abay, Yrd. Doç. Dr.Sevil Uygun İlikhan ve son olarak Simten Papila söz alarak eğitim ve işhayatlarından bahsettiler. Ayrıca program esnasında genç kızlara iyi bir örnekteşkil edebilecek bilim kadını olan Zonguldaklı Moleküler Biyoloji ve Genetikuzmanı Ferda Çevikbaş ile Amerika’da San Francisco’dan Silikon Vadisi’nden SKYPEbağlantısı kuruldu. Konuklara SKYPE üzerinden uzmanlık yoluna giden bilimhayatından bahseden ve tavsiyelerde bulunan Çevikbaş’ı öğrenciler büyük birdikkatle dinlediler.

STEM Projesi kapsamındaBülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde iki gün sürecek olan programın ikincigünü olan 9 Nisan Cumartesi günü ise online kayıt yaptıran ilk 100 öğrencininkatılımıyla eğitmenler eşliğinde uygulanacak programda önce öğrencilerden birprojenin grup içinde yapılması istenecek. Öğrencilerin yaptıkları projeyisunmalarının ardından kura ile ödüllendirme yapılacak. Kura sonucu 10 öğrenciTÜBİTAK Teknoloji Kamplarına katılacak, 10 öğrenciye tablet verilecek ve biröğrenci Güney Kore, bir öğrenci de Silikon Vadisinin de içinde olduğubilim-teknoloji merkezlerini görmek üzere ABD’deki yaz kamplarına götürülecek

Program sonrasında birdeğerlendirmede bulunan Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. MahmutÖzer “Kız Çocuklarının STEM Eğitimine Yönlendirilmesi ve SürdürülebilirKalkınmaya Etkileri” paneline katılan tüm katılımcılara teşekkür ederek kızçocuklarının bilim ve teknik alanında geliştirilmesinin Türkiye’nin ve dünyanıngeleceği için çok önemli olduğunu ifade eden konuşmasında şunları söyledi: “STEMProjesine eğitime, özellikle de kız çocuklarının eğitimine çok faydalı olacağınıdüşünerek ev sahipliği yapıyoruz. Kız çocuklarının matematik, mühendislik ve teknolojialanında güçlü bir şekilde eğitilmesi; küreselleşen ve içinde bilgininağırlığının giderek daha fazla hissedildiği yeni dünya düzeninde ulusal gelişmişlikdüzeyi ve rekabet gücünün artırılması için kaçınılmaz olmuştur. Bu nedenle buprojeyi önemsiyor ve destekliyoruz.” dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2016, 14:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER