ÇATES, HAVZADAKİ MADENCİLİK İÇİN TEMİNAT

ÇATES, HAVZADAKİ MADENCİLİK İÇİN TEMİNAT

gundemeregli.com-Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, ÇATES’’in özelleştirilmesi sürecini değerlendirdi. ÇATES’in ihale şartnamesinin tekrar değerlendirilmesi gerektiğini belirten M. Salih Demir, bu özelleştirme yöntemiyle ÇATES’in tamamen İthal Kömür kullanan bir yapıya dönüşme ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı.

ÇATES’in havzadaki madencilik faaliyetlerinin sürdürebilirliğinin teminatı olarak işlev gördüğünü belirten Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, ÇATES’te ithal kömür kullanılması halinde özel sektör firmalarının ve TTK’nin üretimi sürdüremeyeceği ve 17 bin kişinin işsiz kalacağını ifade etti.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, yaptığı yazılı açıklamada ÇATES’in ihale şartnamesine değinerek, “Bilindiği gibi; Çatalağzı Termik Elektrik Santralı’nın özelleştirilmesiyle ilgili ihale duyurusu yapılmıştır. Milli çıkarlarımız ve Havza Madenciliğinin geleceği bakımından ihale şartnamesinin tekrar değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. 2 ay içinde yapılacak 3 ayrı özelleştirme ihalesinde ÇATES ile birlikte 3 santral daha yer almaktadır. Kemerköy, Yeniköy ve Yatağan santrallarının da varlık satışları yapılacak ve ayrıca kullandıkları linyitsahalarının ‘İşletme Hakkı’ da verilecektir.Özelleştirilmesi gerçekleştirilmiş olan Seyitömer ve Kangal santralları da kömür ocaklarının işletme hakkı ile birlikte verilmiştir.Özelleştirme sonrasında kullanacağı kömür kaynağı belirtilmeyen tek santral ÇATES’tir” dedi.

ÇATES, HAVZADAKİ MADENCİLİK İÇİN TEMİNAT…

ÇATES’in havzadaki madenciliğin devamı için teminat olduğunu ifade eden Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, “Çatalağzı Termik Santrali; Zonguldak havzasında üretilen Taşkömürünün zenginleştirilmesi işleminde ortaya çıkan düşük kalorili ürünlerin ekonomiye kazandırılması amacıyla planlanmış ve işletmeye alınmıştır. Başkaca kullanım alanı bulunmayan Filtrasyon ürününü ana yakıt olarak kullanan ÇATES, havzadaki madencilik faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin teminatı olarak halen işlev görmektedir. ÇATES’in Zonguldak kömürü tüketmeye devam etmesi hem TTK hem de özel sektör için hayati önemdedir. Mevcut piyasa koşulları, tesisin konumu ve gerçekleşen uygulamalar dikkate alındığında, bu özelleştirme yöntemiyle ÇATES’in tamamen İthal Kömür kullanan bir yapıya dönüşme ihtimali yüksektir” diyerek ithal kömür kullanımı tehlikesine dikkat çekti.

17 BİN KİŞİNİN İŞSİZ KALMA DURUMU…

TTK ve özel sektör madencilerinin ÇATES’e sattıkları kömürle ayakta kalabildiklerini belirten Başkan Demir, “ÇATES’te ithal kömür kullanılması halinde Havzada üretim yapan özel sektör firmalarının üretimi sürdüremeyeceği, 2014 yılında sona erecek rödövans sözleşmelerini yenilemeyeceği ve 5.500 kişinin doğrudan istihdam edildiği bu sektörün kısa sürede devre dışı kalacağı aşikârdır. Cirosunun önemli bir kısmını kaybedecek olan TTK’nın da bu koşullarda üretime devam etme imkânıazalacak ve 11.500 kişiyi istihdam eden Kurumun da hızla tasfiyesi gündeme gelecektir” dedi.

ÖZEL SEKTÖRÜN DEVLETE KATKISI…

Zonguldak’taki özel sektörün direk ve dolaylı olarak devlete olan katkısına değinen Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, “Özel sektörün üretime devamı halinde önümüzdeki 20 yılda devlete ödemesi muhtemel rödövans miktarı yaklaşık 800 Milyon TL’dir. Buna, yerli üretim firmalarının vereceği Kurumlar Vergisi, üretimde kullanılan girdiler için verilecek dolaylı vergiler ve çalışanların tüketim harcamalarından vereceği dolaylı vergiler ilave edildiğinde toplam tutar, Havzada kömür üretiminin devam etmesinin en iyi çözüm olacağını göstermektedir.Havzada üretimin durmasıyla ithal edilmek zorunda kalınacak kömürün cari açığımıza her yıl en az 250 Milyon TL ekleyeceği gerçeği de gün gibi ortadadır” dedi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, ayrıca şunları söyleyerek çağrıda bulundu:

“ÇATES özelleştirmesindeki mevcut yöntem,Enerji piyasasının serbestleştirilmesi politikasının özünü oluşturan ve strateji belgeleriyle ilan edilen aşağıdaki kriterlere uymamaktadır.

· yerli kaynak oranının yükseltilmesi,

· tüm kömür kaynaklarının devreye sokulması,

· arz güvenliği,

· sadece satış gelirinin önemsenmemesi

Bu sebeple; Milli çıkarlarımıza ve yöresel ekonomimize tamiri imkânsız zararlar verecek mevcut ihale şartnamesinin gözden geçirilmesini talep ediyor, her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2013, 09:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER