İLK ORGANİK FINDIK YETİŞTİ

İLK ORGANİK FINDIK YETİŞTİ
gundemeregli.com- Alaplı ilçesinde 2009 yılında fındık üreticilerinin organik fındık üretimine geçmesi meyvelerini vermeye başladı.
Alman Rapunzel firması Genel Müdürü Leonhard Wilhelm ve Dış Satış ve Pazarlama Müdürü Barbara Altmann Alaplı&[#]8217;ya gelerek organik örnek organik fındık bahçelerinde incelemelerde bulundu.
Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, beraberinde Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Eda Şişçi Arslan, bazı ziraat mühendisleri ile ilçedeki örnek organik fındık bahçelerini gezen Alman Rapunzel firması Genel Müdürü Leonhard Wilhelm ve Dış Satış ve Pazarlama Müdürü Barbara Altmann gezdikleri örnek bahçeleri çok beğendilerini ifade ettiler.
Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, Fiskobirlik ve TMO&[#]8217;un fındık alımından vazgeçmesiyle Alaplı fındığına organik tarımla sahip çıktıklarını, organik fındığında yabancı firmalar tarafından görücüye çıktığını söyledi.
Oda olarak 2009 yılında Organik tarıma geçtiklerini ifade eden Türkoğlu, &[#]8220;Fiskobirlik ve Toprak Mahsulleri Ofisi&[#]8217;nin fındık alımından vazgeçmesiyle birlikte, 2009 yılında Alaplı fındığına sahip çıkabilmek için organik fındık tarımına geçtik. Organik fındığın meyvelerini aradan geçen üç yılsonunda ağustos ayında almaya başlayacağız. Bu seneki fındık hasadında organik fındığımıza kavuşmuş oluyoruz. Organik fındığımızı pazarlayabilmek için yönetim kurulu arkadaşlarımızla organikte Türkiye&[#]8217;nin tek fuarı olan İzmir Organik ürünler Fuarına gittik. Orada ihracatçı firmalarla tanıştık. O tanışmalardan sonra birçok firma bizimle temasa geçti. Bu firmalardan bir tanesi olan Alman Rapunzel firması Genel Müdürü Leonhard Wilhelm ve Dış Satış ve Pazarlama Müdürü Barbara Altmann Alaplı&[#]8217;ya gelerek organik örnek fındık bahçelerimizde incelemelerde bulundular. Bahçedeki organik fındıkları incelediler. Gerçekten Alaplı&[#]8217;da organik tarım olduğuna inandılar. Beş tarım danışmanı mühendis arkadaşlarımız tek tek gelen misafirleri bilgilendirdi. Tahmin ediyorum organik fındığımızı Alman Rapunzel firmasına satacağız. Kesin bir karara varmamakla beraber bir fiyat teklif ettik, onlarda fındık fiyatlarının açıklanmasını bekleyelim dediler. İnşallah bizden ilk olarak organik fındık alacaklar, bizlerde çiftçimizin emeği olan organik ürünü yüksek fiyatla satmayı başaracağız. Bunu başardığımız takdirde hem üyelerimiz bu işin doğruluğuna inanacak, diğer organik tarıma geçmeyen çiftçilerimize de örnek olacaklar. Gerçekten organik tarım zordur ama taşında altına elimizi sokmamız gerekmektedir. Bu gün Alaplı&[#]8217;da 980 çiftçimiz organik tarıma devam etmektedir. Bu yıl organik tarıma geçen çiftçilerimizin fındıklarını yüksek bir ücretle sattığımızda, Alaplı&[#]8217;da organik tarıma geçen çiftçilerimizin sayının artacağını ve daha başarılı olacağımızı düşünüyorum&[#]8221; dedi.
Çatak projesi ile ilgili bilgiler veren Türkoğlu,&[#]8221; Çatak Projemizin 2013 yılı içinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Bu proje ile birlikte dekar başına 35 lira ve destek olarak ta 90 Amerikan Dolayı ücretlerinin toplamı 200 liraya tekamül etmektedir. İşte o zaman çiftçilerimizle birlikte daha da güçlü olacağız. Yöneticiler olarak bize Pazar sorununu çözmek düşüyor. Bizlerde bu kapsamda kendi organik ürünümüzü mamul olarak satarsak rakibimiz olmaz diye düşünüyoruz. Bilindiği üzere fındık piyasası çok esnek olduğundan serbest satışlarda dizginlemek çok zor. Ama mamul olarak üretim yaparsak bir fiyat koyarsın, o fiyat üzerinden alımını da satışını da yaparsın. Bu gün üretici ne bu sene, nede gelecek sene fındığını kaç paradan satacağını bilmediği gibi alıcıda kaç paradan alacağını bilmiyor. Bundan dolayı bizim önerimiz, Amerikan Doları bazında net ve sabit bir fiyat belirlenmesidir. Satıcıda, alıcıda kaç paradan satacağını alacağını bilmesidir&[#]8221; diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2012, 06:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER