KÖMÜR MASAYA YATIRILDI

KÖMÜR MASAYA YATIRILDI
Türkiye 18. kömür kongresi açılışında uzayan konuşmalar nedeniyle salondakilerin bazıları uyurken, bakan yardımcısının konuşması esnasında tepki gösteren bir grup salonu terk etti.
Bülent Ecevit Üniversitesi ve Maden Mühendisleri Odası tarafından gerçekleştirilen Türkiye 18. Kömür Kongresi Bülent Ecevit Üniversitesi Prof. Dr. Arif Amirov Salonu&[#]8217;nda başladı. Kongrenin açılış törenine; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yılmaz Yıldırım, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Yrd.Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Zonguldak Şubesi Başkanı Tahsin Kumkumoğlu, Türk, İran, Almanya, Avusturalya, İngiltere&[#]8217;den makine ve maden mühendisleri, öğretim elemanları ve davetliler katıldı.
&[#]8220;Kömür Madenciliğinin Bilim ve Teknolojisi&[#]8221;, &[#]8220;Kömür Madenciliğinde İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı&[#]8221; ve &[#]8220;Kömür Madenciliğinin Ekonomi Politikası ve Sosyal Sorunları&[#]8221; ana temaları işlenecek olan ulusal ve uluslararası katılımcıların yer alacağı bu yılki kongrede, toplam dört çağrılı bildiri özel oturumlarda tartışılacak. Teknik oturumlarda ise, bilimsel kurul tarafından seçilen ve Bildiriler Kitabında da yayımlanan kırkbir adet bildiri sunulacak. Doç.Dr. Tuğrul Ünlü&[#]8217;nün yönettiği, kongrenin ilk oturumu açılış konuşmaları ile başladı. BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ise madencilerin ülkenin bugünlere gelmesinde büyük payı olduğunu belirtti. Özer, Türkiye´nin gelişme yakaladığına inandığını ve bu gelişmenin de başarılı olması için çok çalışılması gerektiğini, bunun için de itici kuvvetin enerji olduğunu bildiklerini vurguladı.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Yrd.Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı&[#]8217;nın ardından Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Zonguldak Şubesi Başkanı Tahsin Kumkumoğlu, CHP&[#]8217;li Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun&[#]8217;un konuşmalarında iktidarın politikalarını eleştirilerine, ülkedeki bir çok alanda iyiye gidiş olduğunu ifade etti.
GMİS Genel Başkanı Alabaş ise, maden sektörünün teşvik verilmesi gereken stratejik sektörler arasında bulunmasına rağmen taş kömürüne teşvik verilmemesini eleştirdi.
CHP Zonguldak Milletvekili Ali ihsan Köktürk ise, Rektör Özer&[#]8217;in söylemlerine katılmadığını ifade ederek iktidarı eleştirmeyi sürdürdü. Daha sonra konuşan CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de, kömür kongresinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız´ın ve bürokratların olmamasını eleştirerek şunları söyledi: Sorunları çözmek siyasetçilerin görevidir. Sorunları dile getirmemizden iktidar çevreleri ve bürokratlar alınmamalıdır. Çünkü siyaset yapılırken halka ´Ben bu sorunları çözeceğim´ diye taahhütte bulunuluyor. Dolayısıyla bu madenciliğin de sorunları var.
Uzayan konuşmalar nedeniyle salondakilerden bazılarının uyuması dikkat çekti. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Balta ise konuşmasında, davetlilerin güzel konuşmalarının ve eleştirilerinin olduğunu belirterek eleştirilere cevap verdi. Özellikle Maden Mühendisleri Odası´nın düzenlemiş olduğu toplantılara katıldığını belirten Balta, sözlerine şöyle devam etti:
&[#]8220;Bu toplantılarda madenciliğin sorunlarının tartışılmadığını ve siyasi yaklaşımlar olduğunu gördüm. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız´ın burada olmayışından bahsetti. Bir maden mühendisi ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı olarak buradayım. Madencileri ayağımıza çağırmadık. Antalya´da, Afyon´da, Sivas´ta ve ülkemizin değişik yerlerinde hem kamu adına hem özel sektör adına madencilerin sorunlarını beraber dinledik. Eleştiriyle, iş yapan insanların moralini bozarsak gelecekten fazla verim bekleyemeyiz. Madencilikte eksikler olduğunu anlatan Balta, şöyle konuştu: Bunları hep beraber yaşıyoruz. Ama bunları ortadan kaldırmak bir zihniyet değişikliğinin hep beraber yaşanmasıdır. İşçi, işveren, muhalefet ve bütün insanlar hep beraber topyekün bir mücadele yapılması lazım. İşçi bir emekçidir, onları sahiplenmek lazım. İş yapan insanlara da hep beraber sahip çıkmamız gerekir. Kömür kongresindeyiz. Kömürle alakalı düşüncelerimizi burada paylaşmak isterdim. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün bizlere gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine çıkmak, herhalde sadece oturduğumuz yerden slogan atmakla olmuyor. Ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine çıkması için gece gündüz çalışıyoruz. Burada hükümet yetkililerinin insanları dışladığını ve hakir gördüğünü diyemeyiz. Bu kongreye katılan insanların konuşma şeklinin düzenlenmesi gerekir. Kömür kongresiyle alakalı eleştiriler yapılması lazım.&[#]8221;
Bakan Yardımcısı Balta&[#]8217;nın bu konuşması esnasında salonda bulunan bir grup, &[#]8220;Bu konuşmaları daha fazla dinleyemeyiz&[#]8221; diyerek salonu terk etti. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ise Bakan Yardımcısı Balta&[#]8217;nın konuşmaları esnasında, &[#]8220;Sansür mü uygulayacaksınız&[#]8221; diye tepki gösterdi.
Tepkilere rağmen Bakan Yardımcısı Balta konuşmalarını şöyle sürdürdü:
Yer altı zenginliklerimizi bulup ortaya çıkarmak için fotoğrafını çekmemiz lazım. Bu zenginlikleri ortaya çıkarmamız gerekir. Neden dışarıya bağımlılığı ortadan kaldırmak için Hidroelektrik Santralleri (HES) kurulmuş, rüzgar enerjisiyle çalışan santraller kurulmuştur. Yıllarca akan sularımız boşa akmış. Ama ben şuna katılıyorum. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı olarak diyorum ki çevreye uyumlu yapılan HES´lere ´evet´ diyoruz. Çevreye zarar verebilecek HES´lere biz de karşıyız
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan ise konuşmasında 1970´li yıllarda Türkiye´de toplam enerji ihtiyacının yüzde 70´inin yerli kaynaklardan karşılandığını bugün bu oranın yüzde 30 oranına indiğini söyledi.
Türkiye´nin enerji ihtiyacının yüzde 74´ünün ithalatla karşılandığını belirten İnan, şöyle konuştu: Dünyada elektrik üretiminin yüzde 41´i kömürden, yüzde 20´si doğalgazdan, yüzde 16´sı Sudan, yüzde 14,8´i nükleer santraller, yüzde 5,5´i petrol ve yüzde 2,3´ü diğer kaynaklardan karşılanmaktadır
Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun da Türkiye´de bugün itibarıyla 12 milyar ton linyit ve yaklaşık 1 milyar 200 milyon ton taşkömürü rezervi bulunduğunu belirtti.
Balta, tepkilerle ilgili bir gazetecinin sorusuna ise şöyle karşılık verdi: &[#]8220;Olabilir biz hepsine saygı duyuyoruz. Biz salonu terk etmedik. Eleştirilere tahammül etmek lazım. Biz eleştirilere sabırlı bir şekilde tahammül ederek, burada durduk. Bu demokrasinin güzelliğidir. Biz herkesin ayrı düşüneceğini ifade eden, herkesin aynı düşünmesini isteyenlerden değiliz. Farklı düşüncelerin bizim için zenginlikler olarak görüyoruz. Bunlara saygı duymak lazım. Salonun içinde olanlar da dışarıda olanlar da, terk edenler de bizim insanlarımız. Onları biz seviyoruz.
Daha sonra Üniversite Spor Salonu&[#]8217;nda düzenlenen Maden Makineleri ve Donanımı Sergisi´nin açılışı yapıldı. Bakan Yardımcısı Balta, burada kendisine verilen makası TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun&[#]8217;a verdi. Bakan Yardımcısı gazetecilere dönerek şunları söyledi: &[#]8220;Meslektaşım beni eleştiriyor ama ben makası ona veriyorum. Kendisini ne kadar seviyor ve güveniyorum.&[#]8221;
Torun da, Bakan Yardımcısı Balta&[#]8217;nın jestine, &[#]8220;Bizde güveniyoruz Bakanım&[#]8221; diye karşılık verdi. CHP&[#]8217;li vekillerin de katılımıyla serginin açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra sergi gezilmesinin ardından ara verilen kongre, öğleden sonra gerçekleştirilen oturumla devam etti. 18. Kömür Kongresi´nin 8 Haziran 2012 tarihine kadar devam edeceği belirtildi.
Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2012, 06:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER