Apartman Aidatlarına Ayar

Asgari ücrete yapılan yüzde 34’lük zam konut aidatlarına da yansıyacak. En önemli gider kalemi olan personel maaşları nedeniyle aidatlar yükselecek. Yüzde 30 civarı artışın makul olduğunu belirten sektör temsilcileri, bunu fırsata çevirip fahiş artış yapanlara karşı uyarıyor.

Apartman Aidatlarına Ayar

Asgari ücret zammı ile çok sayıda asgari ücretlinin maaşı değişecek. Bunun yanında bazı gider kalemlerinde de yeni zamlar gündeme gelecek. Bunların en önemlisi ise apartman ve site aidatlarında olacak. Apartmanlarda ve sitelerde çalıştırılan personellerin maaşlarında meydana gelen yüzde 34 oranında artış ile beraber maliyetler de artacak. Bunun için de şimdiden apartman ve site yönetimleri aidar zammı hazırlıklarına başladılar. 

YÜZDE 30 ZAM BEKLENİYOR

Personel giderinin artacak olması ile beraber apartmanlarda ve sitelerde aidatlara yüzde 30 civarında zam yapılması bekleniyor. Uzman görüşlerine göre aidatlara yapılacak olan yüzde 30 zam makul bulunuyor. Ancak bazı fırsatçılar devreye girip bu zammı yüzde 50 seviyesine çekmeye gayret gösterebilirler. Bu konuda uzmanlar ev sahipleri ile kiracıları dikkatli olmaları konusunda uyardı. 

YÜZDE 17 İNDİRİM GÜNDEME GELECEK!

Apartman ve site yönetimlerine dair yasal bir düzenleme yapılacağı biliniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılacak yasal düzenleme ile beraber herkes yönetici olamayacak. Yönetici olmanın belirli kriterleri ve sorumlulukları olacak. Ayrıca yüzde 18 olan KDV yükü de yönetimlerin sırtından alınacak. Bununla beraber aidatlarda yüzde 17 oranında indirim gündeme gelebilecek. 

AİDATLAR NE KADAR?

Yapılan son araştırmalara göre İstanbul’da merkezi ilçelerde 100 metrekarelik bir evde aidatlar ortalama aidat 1.300 ila 2.600 TL arasında değişiyor. Merkezi olmayan ilçelerde dahi ortalama aidat 800-1.200 TL. Lüks projelerde ise yine 100 metrekare ev için 12.000 TL’yi bulan rakamlar ödeniyor. Ankara’da 100 metrekarede ortalama aidat 500-1.250 TL olurken, markalı konut projelerinde 3-4 Bin TL’ye çıkıyor. İzmir’de merkezi ilçelerde 100 metrekare için ortalama aidat 1.000 TL’yi aşarken, yazlık lüks sitelerde 2.500-5.000 TL aralığında değişiyor. Zamlarla bu rakamların ortalama yüzde 30 artması bekleniyor.

YÜKSEK AİDATLAR İÇİN NE YAPILABİLİR?

Apartmanlarda ve sitelerde yüksek aidatlardan korunabilmek için ev sahipleri ile kiracıların yapmaları gerekenleri uzmanlar şöyle açıkladı:

-Bir ev satın alırken veya kiralarken yönetim planına mutlaka bakılmalı. Yönetim planında aidatın nasıl belirleneceği ve nasıl toplanacağına dair kurallar yazılıdır. Bazı apartmanlarda ve sitelerde haksızlık denilebilecek uygulamalar görülebilir. Bu tür yönetim planına sahip binalardan ev satın alınmamalı veya kiralanmamalıdır. 

-Genel kurullara mutlaka katılım gösterilmelidir. Böylece yapılan harcamaları görebilme ve herhangi bir haksız maliyetin ortaya çıkıp çıkmadığı görülebilir. 

-Ev sahibi ve site ayrımı yapılmadan aidat hesaplaması yapılmasına itiraz edilmelidir. Kiracıların ödemeleri gereken aidatlar ile ev sahiplerinin ödemeleri gereken aidatlar aynı olmayabilir. 

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER