90. YIL GURURU

90. YIL GURURU

gundemeregli.com-Büyük Türk Milletinin şanlı tarihindeki en parlak başarılarından biri olan,29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 90. Kuruluş yıldönümü Ereğli İlçesi’nde gerçekleştirilecek olan törenlerle kutlanacak.

Dün Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başlayacak etkinlikler, burada saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile tamamlandı.
bugünde sürecek olan Cumhuriyet Kutlama programında ise Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, saat 10.00-10.30 arasında makamında tebrikleri kabul edecek.
Devrim Bulvarı’nda saat 11.00’de başlayacak geçit töreninde kaymakam Çay, beraberinde Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ile askeri araç üzerinden halkın bayramını kutlayacak.
Törene katılanlarla birlikte İstiklal Marşı’nın söyleneceği programda Çay, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapacak.

Kdz. Ereğli’de 29 Ekim Cumhuriyet’in kuruluş yıldönümü sebebiyle yapılacak etkinlikler dolu dolu geçecek.

Çeleklerin sunulmasının ardından Kaymakam Çay tarafından tebrikler kabul edilecek.

Okul öğrencileri tarafından Cumhuriyet Bayramı’nı anlatan şiirlerin okunacağı etkinlikte, okullarda yapılan resim şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül ve hediyeleri verilecek.
Kaymakamlık programı aynı gün Bağlık Polis Merkezi önünden saat 18.00’de başlayacak Fener Alayı ile tamamlanacak.
Buradaki program, geçit töreni ile tamamlanacak. hava koşullarının olumsuz olması halinde ise Kaymakamlık Programı, Erdemir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Diğer yandan, Ereğli Belediyesi’nce de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 90. yılı dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenleneceği belirtildi.
Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, 28 Ekim’de Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Sinema Salonu’nda Turkuaz Grubu işbirliği ile gerçekleştirilecek Atatürk konulu şiir ve müzik dinletisi saat 20.00’de başlayacak.
29 Ekim’de AKM Nikah Salonu’nda, Dünyanın En Yaşlı Gazisi Merhum Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu Turgut Kaçmaz, saat 14.00’de konferans verecek. Kaçmaz´ın, AKM Osman Zeki Oral Sergi Salonu’nda saat 15.00’de, “Cumhuriyet’in 90. Yılı” konulu, İstanbul Modern Sanatlar Müzesi Derneği´nin de saat 15.15’de Vedat Can Sergi Salonu’nda “Ekim Geçidi” konulu sergileri açılacak.

YÜRÜYÜŞ VE KONSER
Belediyenin Cumhuriyet Bayramı organizasyonu Kaymakamlık programında da yer alan Fener Alayı ile sürecek. Sivil ve askeri erkanın katılımıyla saat 18.00’de Bağlık Polis Merkezi mevkisinde başlayacak yürüyüş, Atatürk Anıtı önünde tamamlanacak. Anıt önündeki sahnede saat 19.00’da Yeni Türkü’nün konseri ile bayram kutlama etkinlikleri sona erecek

Öte yandan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle kamu kurum ve kuruluşları ile siyasilerden de mesajlar yayımlandı.

 
GÜÇLÜ BİR ÜLKE

Kdz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık yayımladığı mesajında Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu belirterek şu görüşlere yer verdi:

“Tüm dünya toplumlarına örnek olmuş bir direnişin ve topyekun kurtuluş mücadelesinin sonunda, yüz binlerce şehidimizin kanıyla yoğrulmuş vatan toprakları üzerinde kurulan şanlı Cumhuriyet’imizin ilanının 90.yıldönümünü yaşıyoruz.

Emperyalist devletlerin İstanbul’u işgali sonrası, vatansever arkadaşlarıyla birlikte Samsun’a giden ve vatanın selametinin sağlanması için gereken halk örgütlenmesini başlatan Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde, Kütahya’dan Gaziantep’e kadar tüm vatan sathında yapılan mücadele, zaferle nihayet bulmuştu. Sömürgeci güçlerin bile tarihlerinde her zaman takdirle bahsetmek zorunda kaldıkları bu kurtuluş mücadelesinin kazanılması sonrası, Büyük Türk Milleti’nin yönetiminde en doğru yol olan Cumhuriyet’in ilanı ile de Türkiye hem bir devlet hem de güçlü bir ülke olmuştu.

Şanlı zaferlerle kurulun Cumhuriyet’imiz bugün 90 yaşında. Kuşkusuz aradan geçen bunca yıl, 1900’lerin başından itibaren topraklarımızı parça parça almak isteyen işgal devletlerinin vermek istedikleri zarardan daha fazlasını vermek için gayret gösterenlerle de mücadele verdik. Tarihin her döneminde aziz vatanımızı içeriden ve dışarından, bölmek isteyen odaklarla karşılaştık. Yıllar önce Ulu Önder’in dediği gibi, dahili ve harici düşmanlarımız oldu; ancak Cumhuriyet’imize asla ve asla zerrece zarar verilemedi. Çünkü bu aziz Cumhuriyet, atalarımızın; onu kuran ve bu vatan topraklarını kazanan şehitlerimizin, gazilerimizin emaneti. Türk Gençliği, her dönemde bu emanete en iyi şekilde sahip çıktı, çıkmaya da devam edecek. Bu gençlik var oldukça, bölücü hiçbir güç ve hiçbir şer odağı hain emellerine ulaşamayacak”

 
O’nu GÖRMEDİK

Cumhuriyet Halk Partisi Kdz Ereğli İlçe Başkanlığı ise yayımlandığı mesajında,

“Cumhuriyet Bayramımız en büyük Ulusal Bayramımızdır.

Büyük önder Atatürk önderliğinde, emperyalizme karşı verilen bağımsızlık mücadelemizin taçlandığı ,Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu bu büyük günün 90 ıncı yılını coşkuyla kutluyoruz.Ne yazıktır ki bugün ülkeyi yönetenler Türk tarihinin en önemli kilometre taşlarını oluşturan, ulusal bilincimizi ve birliğimizi oluşturan bu büyük günleri ve bu büyük günlerin önderi Atatürk’ü toplumun hafızasından silmek, gelecek kuşaklara aktarılmasını engellemek için var güçleriyle çalışıyorlar.Özellikle 1,5 yıldır 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos ve 29 Ekim kutlamaları sıradanlaştırılmaya, vatandaşların ve öğrencilerin katılımı azaltılmaya çalışılıyor. 90 yıldır gelenekselleşen çelenk koyma törenleri yeni yönetmeliklerle engellenmeye çalışılıyor. Ulusal bayramlarımız önemsiz, sıradan günlere döndürülürken bu günlere alternatif, kutsal dinimizi siyasete alet eden, halkımızın dinine bağlılığını istismar eden günler öne çıkarılmaya çalışılıyor. Andımız kaldırılıyor, Atatürk önemsizleştiriliyor.

Bugün etrafımıza baktığımızda, İslam dünyasına baktığımızda, 90 yıl önce kurduğumuz bağımsız,laik demokratik, çağdaş Cumhuriyet’in ve onun büyük önderinin değerini daha iyi anlıyoruz.Atatürk ‘e ve O’nun eserine sahip çıkan bizler, bu büyük günde, bugün ve gelecekte hiçbir şeyden korkmadan, bıkmadan, usanmadan mücadele edeceğiz. Bu büyük günleri ve Atatürk’ün adını sonsuza dek yaşatacağız. Türkiye Cumhuriyeti’nin 90 ıncı yılında, çağdaş bir Atatürkçü kent olan Kdz.Ereğli’ liler olarak araçlarımızın arka camına Kemal Atatürk imzasını taşıyan etiketleri yapıştırarak tarihe not düşüyoruz.Atatürk’ü ve eserini unutmayacağız, unutturmayacağız.

 
TAŞIMAK GÖREVİMİZDİR.

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker

“Cumhuriyeti korumak ve gelecek nesillere taşımak hepimizin görevidir. Daha güzel yarınlar için, yaşamın her alanında çatışma yerine uzlaşmayı, kavga yerine hoşgörü, barışı ve aydınlığı seçmeliyiz. Milletimize, Devletimize ve Demokrasiye olan inancımızı korumalıyız.

Bu vesile ile Cumhuriyetin 90. yıldönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Tüm Ereğli halkının ve üyelerimizin Cumhuriyet Bayramını kutluyorum”

 
Türk Metal Sendikası Kdz Ereğli Şubesi ise,

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 90. yılına ulaşmanın gururu ve coşkusu içerisindeyiz.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, üstün dehasıyla başlatılan Kurtuluş Savaşı’nda, Türk Askeri ve Milleti’nin insanüstü gayretleriyle verilen mücadele sonunda erişilen zafer, 23 Nisan 1920’de oluşturulan Türkiye Büyük Millet Meclisi İle de ileriye dönük atılacak adımın göstergesi olmuştur.

Büyük Önder, günün şart ve koşullarına rağmen sağlam temeller üzerine oturttuğu Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu da 29 Ekim 1923’de ilan etmiştir.

Aradan geçen 90 yılda varlığı ile güven, cesaret ve gurur duyduğumuz Cumhuriyetimizin ilelebet yaşaması ve yaşatılması için var gücümüzle çalışacağımızın bir kez daha bilinmesini istiyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yılını kutluyor, başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere bu vatan toprakları için şehit düşen, gazi olan insanlarımızı rahmet ve şükranla anıyoruz”

 
 
MİLLİ MÜCADELE

Kdz Ereğliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Noyan Keskin

“Türkiye Cumhuriyetinin 90.kuruluş yıldönümünü gururla kutlamaktayız.Cumhuriyet,milletimizin ulusal bağımsızlığını kazanabilmek için giriştiği milli mücadelenin sonucunda elde ettiği büyük zaferinin sonucudur.

Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde tüm zorluk ve sıkıntılara rağmen kazanılan bu zafer sonucunda,çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak için olumlu adımlar atılmıştır.

Bu duygu ve düşüncelerle,29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutlar, Cumhuriyetimizi bizlere armağan eden Mustafa Kemal Atatürk´ü ve silah arkadaşlarını minnetle anar, saygılar sunarım”

CHP Alaplı Belediye Başkanı Aday Adayı Nuri Tekin’de Cumhuriyet’in 90 kuruluş yıldönümü kutlayarak, büyük zaferler sonrasında gelen yönetim şeklinin ülke için önemine dikkat çekti.

 
 
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Salih Demir,

“Cumhuriyetimizin 90. Yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşamaktayız. Cumhuriyet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve milletimizin üstün mücadelesiyle büyük zorluklar aşılarak kurulmuştur. Çok büyük mücadelelerle elde edilen kazanımları korumak, birlik ve beraberliğimizi geliştirmek ve çalışmakla olacaktır.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ‘muasır medeniyet seviyesine’ ulaşmayı amaçlarken, çağdaşlaşmayı ve tüm kurum ve kurallarımızla birlikte bir zihniyet devrimi gerçekleştirmemizi hedeflemişti.

Cumhuriyet, düşünce serbestliğidir, birlik ve beraberliktir, milli iradenin yönetimidir. Herkesin birinci sınıf vatandaş olduğu, insan hak ve özgürlüklerinin, inançların güvence altında bulunduğu yeryüzünün en çağdaş yönetim biçimidir.

Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bize bu topraklarda, bu imkânlarla yaşama imkânını sunabilmek için canlarını feda eden bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha şükran ve minnetle anıyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle, şahsım ve Zonguldak iş dünyası adına tüm milletimizin Cumhuriyet Bayramını en içten duygularımla kutluyorum.”

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2013, 12:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER