EREĞLİ´NİN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURULUŞU TÖRENLERLE KUTLANDI

EREĞLİ´NİN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURULUŞU TÖRENLERLE KUTLANDI
gundemeregli.com-
 Ereğli ilçesinin düşman işgalinden kurutuluşunun 93. Yılı düzenlenen törenle kutlandı.
Kdz. Ereğli ilçesinin 18 Haziran 1920’de Fransız işgalinden kurtuluşu nedeniyle Atatürk anıtı önünde tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve Karadeniz Bölge Komutan Vekili Deniz Piyade Albay Bahadır Yalçın tarafından Atatürk anıtına çelenk konuldu.
Törende konuşan Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlattığı ulusal kurtuluş mücadelesinde işgal altındaki Ereğli’nin verdiği mücadele ile 10 gün içerisinde işgalden kurtulduğunu söyledi. Ereğli’nin düşman işgalinden ilk kurtulan ilçe olmaz özelliğini taşıdığını söyleyen Posbıyık “1919’un 19 Mayıs’ında Samsun’dan başlatılan ulusal mücadelenin tüm dünyayı etkisine altına alan ateşine karşı, yurdun dört bir yanını ele geçirmeye çalışan işgal devletlerinin stratejik noktalardan biri olarak gördüğü Karadeniz Ereğli, 8 Haziran 1920’de Fransızlar tarafından işgal edilmişti. Bu işgale, halkıyla beraber, omuz omuza ve yürek yüreğe direniş gösteren ve başka bir devletin gölgesi altında yaşamaya asla tahammül etmeyeceği gerçeğini ortaya koyan Karadeniz Ereğli, sadece on gün sonra işgalden kendisini kurtaran ilk ilçe olmuş ve Türk tarihinde ayrı bir yer elde etmiştir” dedi.
Ereğli’nin Alemdar destanının da yazıldığı ilçe olduğunu belirten Posbıyık konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “ 18 Haziran 1920 tarihinde düşman işgalinden kurtulan Karadeniz Ereğli, bu işgalden sadece sekiz ay sonra da 9 Şubat 1921’de Alemdar Gemisi ve onun kahraman mürettebatı ile bir başka tarihi destana daha imza atmıştır. Kurtuluş Savaşımızın tek deniz savaşını Karadeniz Ereğli açıklarında veren Alemdar, günümüze destan olarak gelen mücadelesi sonrasında da işgal devletlerine karada olduğu gibi denizde de hiç unutamayacakları bir yenilgi tattırmıştır. Rusya’ya taşınan askeri malzeme yüklü gemilere rehberlik eden Alemdar, Rum çeteleriyle verdiği mücadelelerle de topraklarımızın nefes almasında önemli bir paya sahip olmuştur.
Değerli hemşerilerim; Sizler yediden yetmişe, kadınından erkeğine, günümüzün çağdaş, cumhuriyetçi ve Atatürkçü kentlerinden biri olan Kdz. Ereğli’nin insanlarısınız.
Şanlı tarihi ile de önemli bir yere sahip olan, bu tarihe kentimizin isimlerini altın harflerle yazdıran Nimet Hocaların, Recep Kâhyaların ve tüm Ereğlili Kuva-yi Milliyecilerin torunlarısınız. Atalarınızla övününüz. Bu vatan evlatlarıyla, kahramanlarla her zaman iftihar ediniz ve onları asla ama asla unutmayınız. Ben de, Karadeniz Ereğli’nin; bu ülkenin cumhuriyet ve Atatürk sevdalısı kentinin Belediye Başkanı olarak, bu kutlu bayramı bizlere armağan eden tüm kahramanlarımızı; başta da Gazi Mustafa Kemal ve O’nun silah arkadaşlarını bu anlamlı gün vesilesi ile bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum. Düşman işgalinden kurtuluşumuzun yıldönümünde, şeref dolu, şan dolu bu kutlu günde tüm vatandaşlarımızı tebrik ediyorum, en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
Posbıyık’ın konuşmasının ardından Ereğli Belediyesi folklor ekipleri tarafından gösteri yapıldı. Tören Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilçe genelindeki ilk ve orta dereceli okullarda Ereğli’nin kurtuluşu ile ilgili şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.
Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2013, 13:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER