2017'de Neler Oldu...!

2017'de Neler Oldu...!

2017'de Neler Oldu...!

2017 Yılı, ulusal ve bölgesel anlamda önemli gelişmelere sahne oldu. Türkiye’de FETÖ Terör Örgütü’ne yönelik operasyonlar, terör saldırıları, Anayas Değişiklik Paketinin oylanmasına ilişkin referandum, dış politika konuları, olağanüstü hal ve iktidar-muhalefet ilişkileri gündemin büyük bölümünü oluşturdu.

Bölgede ise TTK’nın kapatılmasına yönelik girişimler, özelleştirme söylentileri, Zonguldak’ın bütünşehir olması, Ereğli’nin il olması, Üniversite Kampüsü, turizm ve bölgenin ekonomik sorunları gibi konular konuşuldu. Ereğli özelinde kamu yatırımları devam etti ancak bunlar daha ziyade başlanan veya tamamlanan projeler şeklinde değil, devam eden projeler anlamında konuşuldu.

Yeni yıl, Ulusal anlamda tüyler ürpertici bir olayla başladı. İstanbul’un gözde mekanlarından Ortaköy Reina’da gece kulübüne yılbaşı gecesi silahlı saldırı düzenlendi. 39 kişinin hayatını kaybettiği olay, terör tarihinin en vahşi saldırılarından biri olarak değerlendirildi. Polisin sıkı çalışması sonucu yakalanan saldırganın yargılanmasına devam ediliyor.

Olayın üstünden fazla geçmeden,5 Ocak’ta İzmirde bomba yüklü araçla adliyeye girmek isteyen teröristler, polisle girdikleri çatışmada bombalı aracı patlattı.  Saldırıda 1 polis ile bir adliye çalışanı şehit olurken, 2 terörist de öldürüldü.    

REFERANDUM                                                                                                                    

Ak Parti anayasa değişikliği teklifi ile ilgili çalışmasını tamamladı. AK Parti ve MHPnin uzlaştığı anayasa paketi  7 Ocak’ta Meclise sunuldu. 21 Ocak’ta paketin halkoyuna sunulması 339 oyla kabul edildi. Anayasanın 18 maddesini değiştiren referandum oylaması öncesinde iktidar ve pakete muhalefet eden partiler arasında sert polemikler yaşandı. 16 Nisan ‘da yapılan referandumda Anayasa’nın 18 maddesi oylandı. Evet ve Hayır oylarından oluşan 2 seçenek halka soruluyor. Resmi Olmayan Sonuçlar: % 51,41 evet, %48,59 hayır. YSK’nın seçim devam ederken, mühürsüz oylarla ilgili verdiği geçerli kararı referandumun yıl boyunca tartışılmasına yol açtı.

Şubat başında OHAL kapsamındaki 686 Sayılı KHK ile toplam 4 bin 464 kişi kamu görevinden çıkarıldı. 330 akademisyen ihraç edildi. 26 Nisan’da ise Emniyet Genel Müdürlüğü FETÖ bağlantılı olduğu değerlendirilen 9 bin 103 polisi açığa aldı.

HOLLANDA KRİZİ

11 Mart’ta Hollanda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlunun uçuş iznini iptal etti. Çavuşoğlu sabah canlı yayında yaptığı konuşmada uçuş iznimi iptal ederlerse bedeli ağır olur demişti. Hollanda, yaptırım tehditleri çözüm arayışını imkansızlaştırdı dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kayanın, Türkiyenin Rotterdam Konsolosluğuna girmesine izin verilmedi. Konu iç politikada da sert tartışmalara yol açtı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Türkiyeyi siyasi denetim altına alma kararı verdi. Türkiye, 13 yıl sonra yeniden siyasi denetime alındı.  Temmuz başında ise Avrupa Parlamentosunda AB-Türkiye müzakerelerinin dondurulmasını öngören rapor 477 oy ile kabul edildi.  Karara Türkiyeden sert tepki geldi

Türkiye 2017’de büyük can kaybı yaşanan trafik kazalarına da sahne oldu. 13 Mayıs’ta İzmirin Buca ilçesinden Anneler Günü etkinliği için Marmarise giden tur midibüsü virajı alamayınca uçuruma yuvarlandı. Kazada 24 kişi öldü, 10 kişi ağır yaralandı.

THY Euroleague Finali’nde Fenerbahçe, Yunan ekibi Olympiakosu yenerek Avrupa şampiyonu oldu. Tarihte İlk kez bir Türk takımı Avrupa Şampiyonu oldu.

Haziranın ortalarında CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında MİTe ait TIRların durdurulmasıyla ilgili görüntülere ilişkin davada tutuklama kararı çıktı. Berberoğluna 25 yıl hapis cezası verildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise, CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından bugün Ankara’dan İstanbul’a ‘Adalet Yürüyüşü’nü başlattı. 9 Temmuz’da 25 gün süren Adalet Yürüyüşünü Maltepe mitingiyle tamamladı.         

17 Haziran’da AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, Zonguldak’ın ‘Sağlık ve Endüstri Bölgesi’ kapsamına alındığını açıkladı.

Aynı gün, OHALi dördüncü defa uzatan Başbakanlık Tezkeresi, Genel Kurulda yapılan oylamada kabul edildi. OHAL üç ay daha uzatıldı. 21 Temmuz 2016da başlayan OHAL hala devam ediyor.

19 Temmuz günü Bakanlar Kurulu değişikliği. Başbakan Binali Yıldırım, yeni kabineyi açıkladı. 6 bakanın görevi değişti, 5 yeni isim kabineye girdi.

1 Eylül’de Myanmar güvenlik güçleri Arakanda sivilleri hedef aldı. En az 400 kişi öldü. BM Arakanda insani felaketin önlenmesi için Myanmar güvenlik güçlerine, sükunet ve itidal çağrısı yaptı        

6 Eylül ‘de New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, Ekonomi eski bakanı Zafer Çağlayan, Halk Bankası eski genel müdürü Süleyman Aslan, Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan ile Abdullah Happani hakkında, ABDnin İrana karşı uyguladığı ambargoyu delme suçlamasıyla dava açtı. Bu kapsamda tutuklanan İran asıllı Türk vatandaşı RezaZarrab’ın yargılanmasına başlandı. Zarrab’ın itirafçı olmasının ardından yaptığı suçlamalar Türkiye’de şiddetli tartışmalara yol açtı.

Eylül ayında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus yapımı S-400 füze savunma sisteminin satın alınması konusunda imzaların atıldığını ve Türkiyenin kaparo ödemesini Moskovaya gönderdiğini açıkladı. S-400 füze savunma sistemi olan NATO üyesi bulunmuyor.

14 Eylül’de HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğlukun annesi Hatun Tuğlukun Ankarada düzenlenen cenaze törenine bir grup saldırıda bulundu. Saldırıya uğrayan cenaze defnedildiği mezardan çıkarıldı.     

19 Eylül ‘de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Bu sene TEOG sınavının yapılmayacağını açıkladı.

9 Ekim’de EAFF Avrupa Ampute Futbol Şampiyonası final maçında İngiltere ile karşı karşıya gelen Türk milli takımı maçı 2-1 kazanarak Avrupa şampiyonu oldu.

22 Eylül 2017’de “Metal Yorgunluğu” ifadesi ile başlayan dönüşüm kapsamında, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş İstifa Etti.        30 Ekim’de ise   Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ailenize, evinize kadar ulaşan baskılar, tehdide varan müdahaleler var diyerek hem AK Parti hem de belediye başkanlığı görevinden istifa etti.            

ORTADOĞU

23 Eylül 2017’de  Iraklı Kürtlerin bağımsızlık referandumu resmen başladı. Türkiye ve İran referandumun düzenlenmesine karşı.     Uluslararası baskılara karşı koyamayan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani referandumu askıya aldı.

Ortadoğu politikalarında Türkiye-Amerika ittifakında çatlak. ABD Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, Türkiyeden yapılan vize başvurularının askıya alındığını bildirdi. 

Ekim ayının ortalarına doğru, Türk askeri çatışmasızlık bölgeleri için akşam saat 22.15 itibarıyla İdlib’e girdi. Operasyonda 30 zırhlı araç ve 100’ü aşkın asker yer aldı.

16 Ekim’de Irak güçleri, yaptıkları operasyonla Kerkükteki askeri üs, petrol sahaları ve havalimanını ele geçirdi. Kerkük tamamen kontrol altına alındı, Kerkükte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Irak güvenlik güçleri, Kerkükte operasyon başlattı.

KUDÜS

6 Aralık’ta ABD Başkanı Donald Trump, kameraların önünde: Kudüsü İsrailin başkenti olarak tanıma vakti gelmiştir. Büyükelçiliği Kudüse taşıma talimatı veriyorum. açıklamasında bulundu. Kudüsü İsrailin başkenti olarak tanıyan tarihteki ilk ülke ABD oldu.

ABDnin Kudüsü İsrailin başkenti olarak tanımasının ardından; Kudüs, Batı Şeria ve Gazze olmak üzere bir çokislam kentinde cuma namazının ardından alınan karar protesto edildi. BM’de yapılan toplantıda ezici bir çoğunlukla ABD’nin kararı reddedildi. Oylamada 128 kabul, 9 ret ve 35 çekimser oy kullanıldı. ABD lideri Donald Trumpın Kudüsü İsrailin başkenti olarak tanıyan kararı yasa dışı olarak tanındı.     

BÖLGEDE NELER OLDU

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, 7 Ocak günü TTK’ya ait işletilmeyen ocakların rödevans yoluyla işletilmesine ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girdiğini açıkladı. Bu durum bir yıl önce işveren tarafından kapatılan Kandilli Alacaağzı Maden Ocağı’nda çalışırken işsiz kalanlara umut oldu.

TTK Yıl boyunca çeşitli tartışmaların odağında yer aldı. Şubat başında Maden Makineleri Fabrikası’nın kapatılıp yerine hastane yapılması gündeme gelince, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, “Bizi tahrik etmeyin!” diyerek tepki gösterdi. 24 Ağustos ‘ta Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan işçileri ilgilendiren 27. Dönem toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Tartışmalar yıl boyunca devam etti 23 Ekim’de TBMM’de Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden Torba Yasa’da TTK ile ilgili madde kabul edildi. Tepkiler üzerine madde geri çekildi.

ERDEMİR

Kış sonu yaklaşırken, bu kez eylemin adresi Erdemir oldu. Karadeniz Ereğli’de işçi servislerine alınmayan Ereğli Demir Çelik Fabrikaları çalışanı taşeron işçileri eylem yaptı.

13 Nisan’da Ereğli’ye gelen Türk İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, daha adil bir gelir dağılımını sağlayamayan küresel sistemi eleştirdi. Kavlak, “Bu sistem sürdürülebilir değil” diye konuştu.

15 Mayıs’ta Ereğli Demir Çelik Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Baktır ve Erdemir Genel Müdürü Sedat Orhan,  Ereğli TSO tarafından düzenlenen istişare toplantısına katıldı. Toplantı, Erdemir ile TSO arasında bir süredir devam eden gerginliğin yumuşadığı şeklinde değerlendirildi

Zonguldak Valisi Ali Kaban, mart ayında Üzülmez Kültür Vadisi projesinin ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı. 16 Şubat’ta Manda OSB kurulması için Çaycuma Kaymakamlığı, Zonguldak TSO ve BAKKA tarafından çalışma başlatıldı.

EREĞLİ KAMPÜSÜ

Nisan ayında BEÜ Ereğli Kampüsü’nün proje ihalesinin yapıldığı açıklandı. Ancak Mayıs sonunda Üniversite Kampüsü için çalışmaların bir türlü ilerlememesi eleştirilere konu oldu. Çalışmalara kültür varlıkları, Nato Hattı ve Askeriyeden gelen itirazların yol açtığı öne sürüldü. Haziran ayının ilk haftasında  BEÜ yetkililerinden oluşan bir heyet Ereğli Kampüsü alanında incelemelerde bulundu.  BEÜ Rektörü Mahmut Özer, “Çalışmaların planlandığı gibi gittiğini” açıkladı.

3 Ağustos ‘ta  BEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde ilk kornea naklinin yapıldığı açıklandı. Sırada Böbrek ve Karaciğer nakli yapılması olduğu bildirildi.

Karadeniz Ereğli MHP İlçe Teşkilatı olağan kongresi yapıldı. İlçe Başkanlığına Rahman Demirtürk seçildi.

EREĞLİ BELEDİYE MECLİSİ

Karadeniz Ereğli’nin en önemli sorunlarından olan trafik sorununun çözümü için, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Üniversite ile “Kent içi Trafik Sirkülasyonu İyileştirme Etüdü ve Toplu Taşıma Sistemi Rehabilitasyonu Raporu” hazırlanması için protokol imzalanması konusunda Belediye Meclisi’nden yetki istedi. 12 Aralık’ta rapor tamamlandı. Karadeniz Ereğli’nin trafiğine çözüm bulmak için İTÜ  işbirliğiyle hazırlanan rapor Belediye Meclisi’nde tanıtıldı ama meclis üyeleri bazı noktalarda itirazlarda bulundu.

Ereğli Belediye Meclisi’nde de tartışmalar eksik olmadı.  Haziran ayında Başkanı Hüseyin Uysal, Sakindere bölgesinde yapılacak dere ıslah çalışması için meclisten yetki alamadı. CHP’li üyeler, nüfusu yüz bini aşan yerlerde dere ıslahlarının DSİ tarafından yapıldığını öne sürerek red oyu verdi.  2 AK Partili üye katılmayınca, salt çoğunluk elde edilemedi.

4Ekim’de Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi’nde, Başkan Uysal’ın aralarında kent meydanının da bulunduğu projeler için istediği 78 milyonluk borçlanma talebi tartışma yarattı.  Meclis talebi reddetti. Toplantıya katılmayan AK Partili İhsan Yazıcıoğlu ve Başkan Uysal arasında polemikler yaşandı.

20 Kasım ‘da Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Kent meydanı yapımı için terminal ve hükümet konağının ay sonuna kadar yıkımına başlanacağını açıkladı. Ancak söylenen sürede yıkım başlamadı

ATAMALAR, SEÇİMLER; ADAYLIKLAR

21 Haziran’da Bazı Valilerin Görev Yerlerinin Değiştirilmesine İlişkin Vali Atamaları Hakkındaki Bakanlar kurulu Kararnamesi Resmi Gazete’de yayınlandı.  Kararname  kapsamında Zonguldak Valisi Ali kaban Malatya Valiliğine atandı. Zonguldak’a ise  Bitlis Valisi Ahmet Çınar atandı.

24 Temmuz ‘da  AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, Devlet Hastanesi Köprülü Kavşağı’nın yapımına engel olan dava sürecini aşmak için hükümetin aldığı acele kamulaştırma kararını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

25 Ağustos ‘ta Karadeniz Ereğli’de Keleşler Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş  Ereğli TSO başkanlığı için adaylığını açıkladı. Keleş’e Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem de destek verdi.

AK parti Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, yeni dönem için AK parti genel merkezi tarafından aday gösterildi. 17 Eylül’de kongre yapıldı ve  Fatih Çakır 3. Kez ilçe başkanı oldu.

AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, Ereğli’de yayınlanan Değişim Dergi’ye yaptığı açıklamada, Akçakoca’ya havaalanı yapılmasına destek verdiklerini açıkladı.

1 Ekim günü  AK Parti Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman, Genel Merkez tarafından görevden alındı.

7 Aralık’ta CHP Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Şerif SertanOcakcı,  ilçe başkanlığı için yeniden aday olduğunu açıkladı. 9 Aralık’ta yapılan genel kurula tek listeyle giden Ocakcı yeniden ilçe başkanı oldu.

İL Mİ BÜTÜNŞEHİR Mİ?

24 Ekim  günü Kdz Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Meslek Odası Başkanı Cevdet Civelek, Ereğli’nin il olması ile ilgili toplantı yapacaklarını ifade ederek, “Katılmayanı Ereğli Düşmanı ilan edeceğim” dedi. Bir dizi toplantı neticesinde Ereğli’nin Bütünşehir’in parçası değil, il olması konusunda fikir birliğine varıldı. Ankara’ya ziyaret gerçekleştirildi. Görüşmeler yapıldı.

Ancak hükümet cephesinden ilçelerin il olmasına ilişkin çalışma olmadığı açıklandı.

KAYBETTİKLERİMİZ

Karadeniz Ereğli’de ise yeni yıla  2016’nın son günü hayata veda eden Karadeniz Ereğli’nin efsane başkanlarından  Ruhi Cöbekoğlu’nun cenaze töreniyle girdi. Yoğun katılım gerçekleşen cenaze öncesinde, belediye önündeki törende, kimin konuşma yapacağına ilişkin bir tartışma yaşandı.

Suriye’nin El Bab bölgesinde DEAŞ tarafından yapılan saldırıda şehit düşen 27 Yaşındaki Uzman Çavuş  Bahattin Bakır,  Zonguldak’ın Devrek ilçesinde gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı.

Karadeniz Ereğli’ye bağlı Balı Mahallesinde iki nişanlı kendi aralarında tartışırken uçurumdan düştüler. Olayda genç nişanlılar hayatını yitirdi.

Ocak ayının sonunda ise  Kozlu Belediye Başkanı Ertan Şahin, tedavi gördüğü Ankara’da yaşamını yitirdi. Şahin’in kaybı Zonguldak’ta büyük üzüntüye yol açtı. Belediye Meclisinde yapılan oylamada, Şahin’in yerine yardımcısı Kerim Yılmaz seçildi.

Nisanın 18’inde, Tuncelinin Pülümür ilçesinden 11.40da kalkan Emniyet Genel Müdürlüğüne ait Sikorsky S-70 Blackhawk tipi helikopter düştü. 12 askerimiz şehit oldu.

22 Nisan’da Karadeniz Ereğli Dağlıca yolu üzerinde cenaze dönüşü virajda hafif ticari araç ile yolcu midibüsü çarpıştı. Kazada 10 kişi yaşamını yitirdi. Olay üzerine ilçede 23 Nisan kutlamalarının resmi

4 Mayıs’ta Eski Zonguldak Valisi İsmet Metin, Adana’da aile içi bir kız isteme tartışması esnasında vurularak öldürüldü.

31 Mayıs ‘ta Şırnak’ ta Elektrik hatlarına takılan helikopter 300 metreden düşerek infilak etti. 13 asker şehit oldu.

Haziranın başlarında Zonguldak’ın Gelik Beldesinde özel bir maden ocağında iki işçi göçük altında kaldı. Volkan Köroğlu ve Tayfun Keskin adındaki işçiler yaşamını yitirdi.  

12 Temmuz ‘da Zonguldak’ta cinnet geçiren bir anne 3 yaşındaki oğlunu boğarak öldürdükten sonra, kendi bileklerini kesmek ve büyük miktarda hap içmek suretiyle intihar girişiminde bulundu.

20 Ağustos’ta Zonguldak’ın Beycuma ilçesine bağlı Kumtarla Köyü’nde eşine az rastlanır dehşette bir saldırı olayı yaşandı. Kına merasiminden dönen otomobil ateşli silahla tarandı. Olayda 3 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi ağır yaralandı.

Kasım başında, Hakkari’de şehit düşen Piyade Uzman Çavuş Gökhan Kurak’ın Karapınar beldesindeki baba ocağına ateş  düştü. Kurak, gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı.

2017 yılında Yazar Muzaffer İzgü 84 yaşında hayatını kaybetti.Sosyolog ve siyaset bilimci Prof.Dr. Şerif Mardin hayatını kaybetti. Türkiyenin ilk kadın bakanı Prof. Dr. Türkan Akyol, tedavi gördüğü hastanede 89 yaşında hayatını kaybetti. Olimpiyat şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu, yaşama veda etti.

27 Kasım’da TTK’ya ait maden ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan 3 işçiden 2’sinin cansız bedenine ulaşıldı. Bir işçi yaralı olarak kurtuldu.

23 Aralık’ta Alaplı ilçesine bağlı Cambazlı Köyü’nde define yüzünden ortaya çıktığı iddia edilen olayda, bir kişi kaynana ve gelini evlerinde bıçaklayarak öldürdü. Zanlı ev halkının geri kalanı tarafından yakalandı.

2017 yılının son haftasında Ereğli yine acı bir haberle sarsıldı. TSO Başkanı Yaşar Tetiker, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Tetiker, Ereğli TSO’nun onursal başkanı olarak seçildi.

 

Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2017, 13:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER