Başoğlu kömür çalıştayını değerlendirdi

Başoğlu kömür çalıştayını değerlendirdi

Başoğlu kömür çalıştayını değerlendirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Umut Başoğlu, haftasonu düzenlenen Kömür Çalıştayı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çalıştayın verimli geçtiğini belirten Başoğlu sonuç bildirgesi üzerine tespitlerde bulundu. Başoğlu açıklamasında, “1,5 milyar ton taşkömürü rezervine sahip olan Zonguldak Kömür Havzası’ndan, orta ve uzun vadede kamu eliyle 5 milyon ton/yıl ve özel sektör eliyle 5 milyon ton/yıl olmak üzere toplam 10 milyon ton taşkömürü üretmek mümkündür. Özellikle stratejik önemi olan demir-çelik sektörünün ihtiyacı olan yıllık 6-7 milyon ton taşkömürünün önemli bir kısmı, kısa sürede Havzadan karşılanabilir” dedi.

“KAYNAKLARIMIZI DEĞERLENDİRME ZORUNLULUĞUMUZ VARDIR”
Açıklamasına teşekkür ederek başlayan Başoğlu, “24 Mart Cumartesi günü Zonguldak Dedeman otelde Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirdiğimiz Taşkömürünün sorunları ve çözüm önerileri konulu çalıştayımız Zonguldak ve İlçelerimizden yoğun katılım sağlayan sendika, dernek, vakıf, oda, siyasi parti temsilcileriyle sonuçlandırılmıştır. Çalıştayımıza katılan tüm katılımcılarla birlikte, emeği geçen Milletvekillerimize, İlçe Başkanı ve Yönetimlerimize, Belediye Başkanlarımıza, İl Kadın kolları başkanımız ve yönetimine, İlçe kadın kolları başkanlarımız ve yönetimlerine, İl Genel ve Belediye Meclisi üyelerimize, Belde Başkanlarımıza, Gençlik kolları başkan ve yönetimlerine ayrıca Çalıştay kararını aldığımız ilk günden bugüne sürekli organizasyon için canla başla mücadele veren Balıkesir Milletvekilimiz sayın Ahmet Akın’a teşekkürlerimizi borç biliriz. Çalıştay sonucunda görüş birliğine varılan maddeler aşağıda sıralanmıştır. Türkiye’de sadece Zonguldak Maden Havzası’nda bulunan taşkömürü, koklaşabilir özelliği ve yüksek kalorisiyle başta demir-çelik sektörü olmak üzere ülkemiz sanayisi için stratejik bir öneme sahiptir. Yılda yaklaşık 38 milyon ton taşkömürü tüketen ve bunun yaklaşık 35 milyon tonunu, ortalama 4-5 milyar dolar ödeyerek ithal eden Türkiye’nin acilen kendi kaynaklarını değerlendirme zorunluluğu vardır” dedi.
BAŞOĞLU TEPİTLERDE BULUNDU
Çalıştaydan elde edilen veriler üzerine değerlendirmelerde bulunan CHP Zonguldak İl Başkanı Umut Başoğlu, “1,5 milyar ton taşkömürü rezervine sahip olan Zonguldak Kömür Havzası’ndan, orta ve uzun vadede kamu eliyle 5 milyon ton/yıl ve özel sektör eliyle 5 milyon ton/yıl olmak üzere toplam 10 milyon ton taşkömürü üretmek mümkündür. Özellikle stratejik önemi olan demir-çelik sektörünün ihtiyacı olan yıllık 6-7 milyon ton taşkömürünün önemli bir kısmı, kısa sürede Havzadan karşılanabilir. Böylece bölgede kurulu olan Kardemir ve Erdemir’in ithalatı da azalacaktır. Böylece; bölgede kurulu bulunan termik santrallerin ihtiyacı da azami oranda karşılanacak ve ithalatın azaltılması sağlanacaktır. Kuruluş kapasitesi yıllık 5 milyon ton olan ve 2017 yılında 823 bin ton üretim yapan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun kısa vadede yılda 3 milyon ton civarında üretim yapabileceğini ortaya koyan “Zonguldak Kömür Havzası Kömür Madenciliği Potansiyeli ve Türkiye Taşkömürü Kurumu Raporu”ndaki öneriler hayata geçirilmelidir. Bugünkü koşularda kamuda ve özel sektörde destek kaçınılmazdır. Zonguldak’ta kamu ve özel sektör eliyle madencilik sektöründe üretim artırılarak Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına katkı verilecektir. Ayrıca istihdam yaratıldığı için Zonguldak’ta ekonomi canlanacak ve göç duracaktır. Biz bu önerilerin hayata geçirilmesi için Hükümet ve ilgili bakanlıklar nezdinde gerekli uyarı ve girişimlerde bulunarak takipçisi olacağız.

Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2018, 13:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER