KÖMÜR; ZONGULDAK’IN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE GELECEĞİDİR!

4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN!

KÖMÜR; ZONGULDAK’IN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE GELECEĞİDİR!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mesajında, madenlerin ve kömürün Zonguldak’ın hayatının bir parçası olduğuna değinen CHP’li vekil şunları ifade etti;

KÖMÜR; ZONGULDAK’IN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE GELECEĞİDİR!

Türkiye’de kömür madenciliği denince akla Zonguldak, Zonguldak denince de akla kömür madenciliği gelir. Zonguldak, taş kömürünün başkentidir. Kara elmas diyarı Zonguldak’ta binlerce aile geçimini madenlerde çalışarak kazanır. Madenler Zonguldaklının işi, aşı ekmeğidir.

Geçmişten bugüne, yüzyıllardır madenciler dünyanın en zor, en riskli işini yapmaktadır. Bugün hayatımızda elimizi attığımız her alanda madencilerimizin alınteri, emeği var. Sanayinin dolayısıyla ekonominin temel çarklarının dönmesini sağlayanlar madencilerimizdir. Yerin binlerce metre altında, çok meşakkatli koşullarda çalışan madencilerimiz, canları pahasına dünyanın en zor, en ağır, en tehlikeli işini yapmakta, yeraltındaki zenginlikleri insanlığın hizmetine sunmaktadır. Ancak buna rağmen hala daha emeğe, insana değer verilmemekte, denetimsiz, kaçak, iş güvenliğinin hiçe sayıldığı ocaklarda, madencilerimiz hayatını kaybetmektedir.

Taş kömürü gibi olağanüstü bir zenginliğe sahip olan Zonguldak’ın bu potansiyeli maalesef şimdiye kadar yeteri kadar değer görmemiş, binlerce madenci hayatını kaybetmiştir. Oysa, insan ve emeğe değer veren bir yaklaşımla, iş güvenliği önlemlerinin ve denetimlerini tam ve yerinde yapıldığı bir çalışma sistemi içinde, Zonguldak’ın bu potansiyeli değerlendirilmelidir. Çünkü taş kömürü Zonguldak’ın dünü, bugünü ve geleceğidir.

TTK, TAM KAPASİTE ÇALIŞMALI!

Gelişen ve değişen dünyadaki artan enerji ihtiyacı da göz önüne alındığında taş kömürünün önemi bir kat daha artmaktadır. Kömür dünyada ve ülkemizde stratejik öneme sahip enerji kaynaklarından biridir. Enerjide dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmada atılacak en büyük adım da milli kaynaklarımızın değerlendirilmesidir. Zonguldak’ın sahip olduğu 1.5 milyar tonluk taş kömürü rezervi bu anlamda ayrıca önem taşımaktadır. İşçi sağlığı ve iş yeri güvenliği önlemlerinden taviz verilmeden, mevcut rezervin değerlendirilmesi ve yer altındaki bu zenginliğin yeryüzüne çıkarılması ülkemiz ekonomisi açısından da atılacak büyük adımlardan birisi olacaktır. Stratejik öneme sahip olan taş kömürünün verimli ve etkin bir şekilde çıkarılmasını sağlayabilecek tek kurum ise Türkiye Taşkömürü Kurumu’dur. Bu nedenle TTK’nın işçi açıkları derhal kapatılmalı, etkin konumuna geri dönmesi ve tam kapasite ile çalışması sağlanmalıdır.

TÜM MADEN ŞEHİTLERİNİ SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUM!

Bu duygu ve düşüncelerle; iş cinayetlerinde can veren tüm maden şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anarken, yerin yüzlerce metre altında, maden ocaklarında zor koşullarda kazma sallayan tüm madencilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyorum.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2019, 23:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER