Mecliste Bütçe’ gerginliği

Kdz.Ereğli belediye meclisinin 2015 yılı Kasım ayı olağan meclis toplantısında bütçe görüşmelerinin yapıldığı dördüncü oturumda CHP’li meclis üyelerinin itirazları gerginliğe neden oldu.

Mecliste Bütçe’ gerginliği

.Ereğli belediye meclisinin 2015 yılı Kasım ayı olağan meclis toplantısında bütçe görüşmelerinin yapıldığı dördüncü oturumda CHP’li meclis üyelerinin itirazları gerginliğe neden oldu. 
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi’nin Kasım ayı toplantılarının dördüncü birleşimine bu gün AKM Nikah Salonu’nda devam edildi. Tahmini bütçenin görüşüldüğü toplantıda CHP’li Belediye Meclis üyeleri Sibel Kırmızıyıldız ile Özkan Özyağcı’nın itirazları sonrası Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ile aralarında kısa süreli gerginlik yaşandı.
Toplantıda söz alan CHP’li Kdz. Ereğli Belediyesi Meclis Üyesi Sibel Kırmızıyıldız 2016 yılı tahmini bütçesinde tutarsızlıklar bulunduğunu belirtip sert eleştirilerde bulundu. Kırmızıyıldız konuşmasında “Ereğli Belediyesi’nin 2016 yılı tahmini gider bütçesi 143 milyon 120 lira olduğu, tahmini gelir bütçesinin 115 milyon 467 bin lira olduğunu görmekteyiz. İller Bankasına 27 milyon 653 bin lira tahmini borçlanma öngörülmektedir.2015 yılında tahmini gelir bütçesi 104 milyon 886 bin lira kabul edilmiş ve Aralık ayı sonuna kadar 95 milyon lira kesin gelir olacağı öngörülmüştür. Tahmini gelir bütçe gerçekleşmesi oranı yüzde 90 oranında gerçekleşecektir. 2016 tahmini gelir bütçesinin en iyimser şekilde yüzde 90’ının gerçekleşeceğini var sayarsak, bütçedeki açığın 12 milyon daha artacağı ortadadır. Kaldı ki gelir bütçesinin yüzde 90 oranında gerçekleşmesi hayaldir. Su gelir artışı yüzde 64 olarak öngörülüyor. Bundaki 4,5 milyon liranın takipli alacak olduğu ifade ediliyor. Bu tahsil edilse bile bütçe açığı 2 milyon lira artacak. Liman gelirlerindeki yüzde 46,32 artış abartılı geldi. Çünkü limanda bakım ve onarım yapılacak. Halihazırda ki gelirin düşmesi beklenmekte. İlan ve reklam gelirlerindeki artış da abartılı görünüyor. Kent meydanının maliyetinin de ortaya çıkmasıyla açığın daha da büyümesinden endişe etmekteyiz” dedi.

ŞEFFAF BELEDİYECİLİK SERGİLEYECEĞİZ

Başkan Uysal, 85 milyon gelirle aldıkları belediyenin gelirlerini artırdıklarını belirterek endişe duyulacak bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Uysal konuşmasında şunları söyledi; “Hiç korkmayın biz borcumuzu her zaman sahipleniriz. Biz belediyeyi devraldığımızda 85 milyon civarında bir gelir, 35 milyon liralık bir borcumuz vardı. Biz borcumuzu azalttık. Alacaklarımızı tahsil edeceğiz. Su alacağımız var. Bununla beraber başka alacaklarımız var bunları alacağız. Kent meydanı 5 milyona çıkmaz. Bunları iller bankasından borç alarak, hep açıklanabilir borçlanmaya gideceğiz, açık şeffaf bir belediyecilik sergileyeceğiz. Kimlere borcumuz varsa, gelirimizi giderimizi açıklayacağız.”
CHP’li meclis üyesi Özkan Özyağcı’nın sözleri ise Belediye Başkanı Uysal’ın sert tepkisine neden oldu. Özyağcı’nın “2016 yılı gerçekleşme oranı yüzde 83 gözüküyor. Belediyelerde tahmini bütçenin yüzde 90 ve üstüne ulaşılması başarı kabul edilir. Biz başarısızlığı en baştan yüzde 83 ile kabul ediyoruz. Korkarız ki yüzde 70’lerde kalmayalım. Bir sene sonra yüzde 70’lerde kaldık denilmesin diye çalışmalıyız. Sizin döneminizde bu söylediklerinizi yapma şansınız yok. Şurada kısa bir süreniz kaldı. Siz yarıya yaklaştınız hemen hemen. AKM’yi yıkarak yapma şansınız zaten yok. Önce yerine yenisini yapacağız, sinema dediniz sinemasız kalacağız” sözlerine Uysal “Hakikaten sabrımı taşırıyorsunuz. Ben gün saymasını bilmeyen, matematikten haberi olmayan bir insana cevap vermiyorum. Bir belediye başkanının görevi 1,5 yıl olmuş bir insana hafife alır gibi 2,5 yılınız kalmış diye, gününüz bitti der gibi ne kazanacaksınız? Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal olarak ben hizmet yapmayayım mı, mutlu mu olacaksınız?” diyerek tepki gösterdi.
Uysal, Özyağcı’nın “Hızlanın diyorum ben size” demesi üzerine ise şunları söyledi; “Ben zaten yeterince hızlı gidiyorum, sizin benimle koşmaya gücünüz de yetmez, vizyonunuz da yetmez, hiçbir şeyiniz yetmez. Bu şekilde konuşma tarzınızı son derece yanlış buluyorum. Yanlış. Göreviniz bitti, o zaman bırakayım, seçim, referandum. Ne demek istiyorsunuz bunu söylerken.”
Yapılan tartışmalarından ardından bütçe tahminine ilişkin bazı maddelere CHP’li meclis üyeleri red oyu kullandı.
Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2015, 13:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER