PİRİ REİS YILI, EREĞLİ´DE KUTLANDI

PİRİ REİS YILI, EREĞLİ´DE KUTLANDI
gundemeregli.com-Kdz. Ereğli’de her yıl olduğu gibi bu yılda Denizcilik ve Kabotaj Bayramı sebebiyle, anıt önüne ve denize çelenkler bırakıldı, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. Üçte biri denizlerle çevrili ülkemizde denizciliğin önemi vurgulandı.
Kdz. Ereğli Liman Başkanı Ahmet Turgay Okur, bu yıl Piri Reis yılı olarak ilan edildiğini açıklayarak, Deniz ve denizciliğe verilecek önem ölçüsünde Türkiye Cumhuriyetinin büyüyeceğini ve güçleneceğini ifade etti.
   Okur, “Biz denizciler Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘En Güzel Coğrafi Vaziyette ve Üç Tarafı Denizlerle Çevrili Olan Türkiye, endüstrisi ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir’ ifadeleri doğrultusunda hareket etmekteyiz.” diye konuştu.
Türkiye’yi ‘Deniz Ülkesi’ konumuna taşıma hedefini ile her yıl kutlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 87. Yılı Kdz. Ereğli İlçesinde çeşitli etkinliklerle kutlandı. 

Kdz.  Ereğli Kaymakamlık Binası önünde düzenlenen törende, Atatürk Büstüne, İlçe Liman Başkanlığı, Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanlığı ile Erdemir Liman müdürlüğü adına çelenkler konuldu.  

  Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunduğu törende, Kabotaj Bayramı kapsamında düzenlenen kompozisyon yarışmasında birinciliği elde eden eseri öğrenci Gizem Nur Pehlivanoğlu okudu.

PİRİ REİS YILI
   Ereğli Liman Başkanı Ahmet Turgay Okur, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı’nın (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization UNESCO) 20013’u “Piri Reis Yılı” ilan ettiğini hatırlatarak Piri Reis’in yaşamına ilişkin bilgiler aktardı.
   Okur, Türk denizciliğini yöneten, yönlendirenler olarak Türkiye’yi ‘Deniz Ülkesi’ konumuna taşıma hedefini sürdürdüklerini belirterek, şöyle dedi:
   “Bu süreç elbette kolay olmayacak. Fırtınalı ve zor bir süreç bizi bekliyor. Ancak, denizden gelen yaşam enerjisi ile doluş, taşan ülkemiz ve biz denizcilik çalışanları olarak uygarlığın bu mavi boncuğunu yakasında gururla taşımaya tam yol devam edeceğiz. Bu istek ve arzumuz Cumhuriyetimizin 2023 vizyonu dahilinde en son gerçekleştirilen ulaştırma şurasında da dillendirilen, ‘Dahil taşımacılıkta Deniz Yolu Payının Yüzde 3’lerden Yüzde 15’lere Çıkartılması Hedefi’yle de açıkça ortaya koymuştur. Deniz ve denizciliğe verilecek önem ölçüsünde Türkiye Cumhuriyeti büyüyecek ve güçlenecektir.
   Biz denizciler Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘En Güzel Coğrafi Vaziyette ve Üç Tarafı Denizlerle Çevrili Olan Türkiye, endüstrisi ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir…’ ifadeleri doğrultusunda hareket etmekteyiz.
   Biz, Karadeniz Ereğlililer olarak denizi en iyi şekilde kullanan, denizden fayda sağlayan, denizi seven ve denizci ülke, denizci devlet, denizci millet olma yolunda çok yol alacağımız inancını taşıyorum.”
   Törene, Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutan Vekili Deniz Piyade Albay Bahadır Yalçın, Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Özkan Özyağcı, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) Grup Limanlar Yönetim Direktörü Tunca Özenci, Erdemir Liman Müşteri İlişkileri Yöneticisi Serter Makaracı, Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Doğru, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Naci Kılıç. Hatice Erdem Denizcilik Anadolu Lisesi Müdürü Yaşar Yavuzdeğer, CHP İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, bazı daire müdürleri, askeri ve sivil erkan katıldı.
   Buradaki törenin ardından protokol üyeleri, sahilde denize çelenk bırakma etkinliğine katıldı. Denize bırakılan çelenk sırasında limandaki gemiler sirenlerini çaldı, bazı balıkçı tekneleri ise liman içinde tur attı.
   Kabotaj Bayramı etkinlikleri Liman başkanlığı bahçesindeki kokteyl ile devam etti. Bu akşam da Liman Başkanlığı’nca, Erdemir Göztepe Tesisleri’nde yemek verilecek.
   
  ANLAMLI GÜN KUTLAMALARI
   1 Temmuz Kabotaj Bayramı dolayısıyla kutlama mesajları yayınlandı.
   Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Tetiker, Kabotaj’ın bir anlamda Kurtuluş savaşı’nın denizlerdeki zaferi olduğunu savunarak, şunları kaydetti:
“Yabancı devletlerin deniz ticaretindeki hakimiyetleri bu yasanın yürürlüğe girmesi ile son bulmuştur. Denizcilik sektörünün geliştirilmesi geleceğimiz açısından da büyük önem taşımaktadır. Sektöre emeği geçen üyelerimizin, denizcilerimizin ve tüm Ereğli halkının 87.Yılına girdiğimiz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum
   Karadeniz Ereğlililer Derneği Yönetim Kurulu’nca yayınlanan mesajda şöyle denildi:
   “Denizlerimiz artık yalnızca ulaşım ve turizmin yapıldığı alanlar değil, enerji sektörünün temelini oluşturan doğalgaz ve petrol yataklarına da sahiptir. Bu sebeple denizlerimizin temiz kalması sağlanarak bizlere sunduğu imkânları en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Büyük bir tarihi geçmişi olan Türk Denizciliğinin daha da gelişmesi ekonomik gücümüzü daha da arttıracaktır. Bu düşüncelerle 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutlar, saygılar sunarız.

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2013, 11:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER