AİLELER YOK OLUYOR

AİLELER YOK OLUYOR

Zonguldak`ta eşini vurduktan sonra intihar eden vatandaş konuşulmaya devam ederken olay Türkiye`de işlenen kadın cinayetlerini tekrar gündeme getirdi. Ardı ardı arkası kesilmeyen şiddetle ilgili olarak, hemen hemen her gün ülkenin her bir yanından kadın cinayetleri ve kadına uygulanan şiddetle ilgili haberler geliyor.

8 Eylül’ de Kdz. Ereğli’de bağ evi cinayeti ile ilgili başlayan kadın cinayeti aynı günlerde Zonguldak`ta kızını öldüren baba ile devam etti. Son olarak ise kıskançlık Zonguldak’ta bir ailenin yok olmasına sebep oldu.

Her geçen gün kadına şiddet ve kadın cinayetleri artmaya devam ederken, gün geçmiyor ki yazılı ve görsel medyada eşi tarafından şiddete maruz kalan ve hatta acımasızca katledilen kadınlarla ilgili olarak haberlere rastlamayalım. Gerçekten ülkemizde kadına yönelik şiddet olaylarında çok büyük bir tırmanma yaşanıyor.

Zonguldak’ta yaşanan cinayet yine şiddetin geldiği noktayı ortaya koydu. Kadına yönelik şiddet yoğun bir şekilde devam ediyor.

Uzmanlar ülkemizde kadınlara yönelik şiddeti önlemenin tek yolu bayanların mutlaka eğitim görerek maddi olarak eşlerine muhtaç olmayacak derecede kendi ayakları üzerlerinde durmalarından geçtiğini ifade ettiler.

Anadolu’da şiddetin daha yaygın olduğunu belirten uzmanlar , şunları söyledi:

“Kocasından şiddet gören bayanlar gerekirse kapıyı çekip eşini terk edebilme lüksüne sahip olsa kocaları bu kadar kadınları ezemezlerdi. Şiddet uygulayan kocalar” nasılsa benim ekmeğime muhtaç hiçbir yere gidemez “anlayışıyla yola çıkarak vicdanlarını bir kenara bırakıp sudan sebeplerle eşlerine her gün acımasızca şiddet uyguluyorlar.

Maalesef Anadolu’da özellikle küçük yerleşim birimlerinde hala daha çok yaygın olan kız çocuklarını sadece hayırlı bir kısmet bularak yuva kurması üzerine şekillenen hayat tarzı bu kız çocuklarının eşlerine her manada muhtaç bir konuma getiriyor bu durumu bazı kocalar istismar ederek kadınının zayıflığından yararlanarak ona şiddet uygulayabilmektedir. Bu anlayış mutlaka terk edilmeli. Bahsettiğimiz gibi kız çocuklarının mutlaka evlenmeden önce kendi ayakları üzerinde durmaları sağlanmalıdır. Bu yönde ülkemizdeki köyden kente göç ve şehirleşmeyle birlikte bir hayli yol alınmasına rağmen gelinen son durum gelişmiş ülkelerin hala daha çok gerisinde.

Ülkemizde aslında kadınları korumak için kanunlar son derece yeterlidir. Ama bu kanunlar bize özgü nedenlerle yeterince uygulanamamaktadır. Kocasından şiddet gören kadın şikayet için polise başvurduğunda çoğu zaman yukarıda sözünü ettiğimiz kutsal aile genimiz ortaya çıkarak “kızım yuvanı yıkma bak kocanda pişman” ifadeleriyle evlerine geri gönderilmektedir. Kendisini polise şikayet etmesini adeta erkeklik guruna bir leke olarak gören kocalar iyice eşlerine olan şiddeti artırmaktadırlar. Yine koca dayağından baba evlerine dönen kadınlarda çoğu zaman maddi sebepler ve mahalle baskısı denen etkenlerle eşlerinin evlerine geri dönmek zorunda kalmaktadırlar.

Sonuç olarak ülkemizde erkek egemen bir toplum olmanın ortaya çıkardığı, kadınlarımızın hayata karşı zayıf kalmalarının bir sonucu olan kadınlarımıza şiddet her geçen gün artmaktadır. Bunu önlemenin tek yolu ise kadınlarımızın eğitim almalarını sağlayarak bir meslek sahibi olarak eşlerine muhtaç kalmadan kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamaktır.”

ZONGULDAK’TAKİ OLAY NASIL GELİŞMİŞTİ
 
Zonguldak’ta silahla eşini vuran bir kişi ardından kendisi de intihar etmişti. Çiftin diğer çocukları sinir krizleri geçirmişti.
Edinilen bilgiye göre olay, Mithatpaşa Mahallesi Nergiz Sokak üzerinde önceki gün saat 16.00 sıralarında meydana gelmiş. İki katlı binanın giriş katında oturan Kart çiftinin evinden silah sesleri geldi. Olay yerine gelen polis ekipleri kapıyı açarak girdikleri evde Cevat Kart (57) ile eşi Leyla Kart’ı (46) kanlar içinde buldu. Olay yerine çağrılan 112 ekiplerinin ilk müdahalesine rağmen karı kocanın hayatını kaybettiği belirlendi.
Olayın çiftin 12 yaşındaki kızları Ayşenur’un da evde olduğu belirtildi. Ölen çiftin haber verilen diğer çocukları Ümit ise gözyaşlarına boğuldu. Sinir krizleri geçiren genç, anne ve babasının cansız bedenlerini görebilmek için ekiplere yalvardı. Anne ve babasını uzaktan gören Ümit gözyaşları döktü.
Cumhuriyet Savcısı’nın evde yaptığı incelemenin ardından cenazeler otopsi için Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. İddialara göre, Cevat Kart´ın eşinin kendisini aldattığı şüphesiyle önce eşini sonra kendisini vurduğu öne sürüldü. Küçük Ayşenur’un ise pedagog eşliğinde ifade vereceği öğrenilirken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.
Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2013, 08:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER