KÖMÜRLE AKAN ALIN TERİ

KÖMÜRLE AKAN ALIN TERİ

gundemeregli.com-Alın teri ve zor koşulların hüküm sürdüğü maden ocaklarında, ekmek mücadelesi verilirken, “Para böyle kazanılır” dedirttiren hayat hikâyesi 21. yüzyılda halen tüm sıcaklığını koruyor.

Dünyanın en zor mesleklerinden biri olan madencilik sektöründe adeta umuda, ev sahipliği yapılan ocaklarda kömür karası ile alın terinin birbirine karışıyor.

Yerin onlarca hatta yüzlerce metre altına umuda yolculuk yaparak yüzlerinde kömür karası ve alın terleri ile ekmek paralarını kazanmaya çalışan maden işçileri, Zonguldak ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor.

Zonguldak’a Kilimli İlçesinde yakacak ve sanayi kömürün önde gelen firmalarından biri olan ve 50’ye yakın personel çalıştıran Aş-Kar Madencilik sektörde adından söz ettirmeye devam ederken, bünyesinde çalışan işçilere sağladığı olanaklarla böyle kömür firmaları da var mı dedirttiriyor.

Kilimli İlçesi’ndeki maden ocağında onlarca, yüzlerce metre yerin altında çalışan işçiler, Aş-Kar madenciliğin bünyesinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitimden geçirilip, çıkardıkları kömürden ekmek paralarını kazanmanın mücadelesini en iyi şekilde verirken, Aş-Kar Madencilik önce işçi sonra ticaret sözünü haklı çıkaracak çalışmalar ortaya koyuyor.

Dünyanın en zor mesleklerinden birini yapmanın omuzlarına yüklediği sorumlukla çalışan işçiler adeta alın teri ile para bu şekilde kazanılır dedirttiriyorlar.

Zonguldak’a bağlı Kilimli Beldesi’nde faaliyet gösteren AŞ-Kar Madencilik Zonguldak ve ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunuyor.

Bünyesinde çalışan işçilere her türlü olanakları sağlayan sektör temsilcileri gelecekte 350-500 işçi çalıştırmanın hedefini tutturmaya çalışıyor.

Aş-Kar Madenciliğin Sahibi İsmail Aşkar kendileri için önceliğin işçi olduğunu belirterek, iş gevenliği ve sağlığı başta olmak üzere servis olanakları ve maaşlar konusunda işçinin alın terini en iyi şekilde vermeye çalıştıklarını söyledi.

Kömür üretimi yaptığı maden ocağında2005 yılında çalışmalara 4 kişi ile başlayan ve bugünlerde 45 kişiyi istihdam eden Aşkar, hedefinin işçi sayısını 350 ila 500 ‘e çıkarmak olduğunu söyledi.

“ŞİRKETİ BÜYÜTÜYORUZ”

Maden kömürü alım satımı ile ilgili açıkları şirketi bugün büyütmenin heyecanı yaşadıklarını kaydeden Aşkar şunları söyledi:

“İlk açtığımızda 2 kişi ile çalışmaya başladık. Bizle birlikte 4 kişi ile Maden ocağı faaliyetlerine başladık. Bu sayıyı 2008 yılında 16 kişiyle çıkarttık. Şu anda toplamda 42 yer altında çalışan personelimiz ile birlikte yer üstünde çalışan 4 personelimiz var.

MADEN OCAĞININ RİSKLERİ FAZLA

Tabi ki günlük kömür üretimi değişiyor. Maden ocağının riskleri fazla. Biz daha çok iş güvenliği ve sağlığına önem veriyoruz. Uymak için mücadele ediyoruz. 2008 başladığımız dönemde biraz daha acemiydik. Şimdi kendimizi geliştirdik daha çok geliştirmek için mücadele ediyoruz. Çalışanların tamamı eğitimli. İş güvenliği eğitimden geçmiş deneyimli arkadaşlarımız var.

Mevcut şartları üst seviyeye çıkarıp teknolojinin imkanlarından yararlanıp eksiziz kusursuz bir çalışma içinde olmayı sürdüreceğiz.

GERİ ADIM ATMAYIZ

Bunun yanı sıra 2 tane büyük şirketlerin satış bayiliğini yapıyoruz. Kömür satış bayilileri aldık. Zirve Madencilik ile Yıldız Madenciliğin. Kendileri teminatsız bu ürünleri bize verdiler. Şirket ileriye dönük daha kaliteli hizmetleri yapabilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Paketli kömür, yakıt, kalorifer, soba katı yakıt da her türlü ihtiyaca cevap verebiliyoruz. Şimdi Sanayi Sektöründe tesisimizi kurduk tamamladık. Yani döküm sanayisi ile ilgili çalışmalara başladık. Yurt genelinde kömür sanayilerine hizmet vermek istiyoruz. Daha kaliteli daha düzgün nasıl hizmet verebiliriz. Önümüzdeki 5 yıl içinde 300-350 ardından 500 personele ulaşmak istiyoruz. Hedeflerimiz tutturur, geri adım atmayız. Sürekli ileri gideriz. Çalışanlarımızdan memnunuz bir aile gibiyiz. Bundan sonraki çalışmalarımızda hep ileri gitmek istiyoruz.”

HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALIYORUZ

Maden Mühendisi Gülşan Yalçın ise iş güvenliği ve sağlığı konusunda her türlü tedbiri aldıklarını belirterek, hiçbir eksiklerinin bulunmadığını belirtti.

Yalçın, İçerdeki hava silkilasyonundan, gaz sensörüne, ilk yardım ünitesinden, tahkimata kadar her türlü ayrıntının düşünüldüğünü belirterek şunları söyledi:

“Maden ocağında 300 metre ileriye gittikten sonra, taban yolu hazırlık çalışması gibi çalışmalar yapıldı . Ondan sonra 70 metre derinliğinde mesafemiz var. Bunun dışında doğuya doğru bir damarımız var. Yer altında diyafon sistemi bulunaktadır. Yer altında yada yer sütünde iletişimi her saniye kurabiliyoruz. Herhangi bir durum söz konusu olduğunda. seslenebiliyoruz. Gaz izleme cihazımız var. Yer altındaki havayı sensorlar vasıtasıyla kontrol altına alabiliyoruz. Olumsuz bir durum olduğunda Cihaz otomatik olarak ötmeye başlıyor. Diğer yandan emici bulunmaktadır. Kirli hava dışarıya çıkarılıyor, temiz hava içeri giriyor.”

İŞİMİZDEN MEMNUNUZ

Maden Ocağının Usta Başı olarak görev yapan Eray Saka ise bir aile gibi olduklarını ve tüm işçilerin işyerinden memnun olduğunu belirterek, işverenin önemine değindi.

Saka, “Bize işveren her türlü imkanı sağlıyor. Her şey yasal bir şekilde gerçekleşiyor. Maden sektörü genel olarak zor bir sektör. Bu sektörde ölüm tehlikesi de olabiliyor. Kazalarda oluyor. Bize işverenimiz her türlü desteği veriyor. Biz önlemimiz alıyoruz. Ekmeğimizi bundan çıkarıyoruz sigortamız ücretimiz zamanında yatıyor. Maden sektörü zor bir meslek bedenimizle yapıyoruz. Alnımızın teriyle paramızı kazanıyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2013, 14:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER