MÜZECİLİKTE BİR İLK

MÜZECİLİKTE BİR İLK

gundemeregli.com-Kdz Ereğli Belediyesi tarafından Aralık 2010’da hazırlanarak (Kültür ve Turizm Bakanlığı) ve kuruluşlara (Tarihi Kentler Birliği/TKB, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı/ÇEKÜL Vakfı, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Kültürel Mirasın Dostları Derneği/KÜMİD, Türk Evlerini Koruma Derneği/TÜRKEV) sunulan “Sokak Sağlıklaştırması” ve “Kdz. Ereğli Kalesi” adlı projelerin yanında, “Kdz. Ereğli Belediyesi Kent Müzesi” adlı projesi ile bir ilke daha imza atıyor

Kdz Ereğli Belediyesi Başkanlık Danışmanı Proje Koordinatörü Raif Tokel “Kent Müzesi” kavramı, 2006 yılından itibaren dünyanın kimi büyük kentlerinde kurulan ve kurulmaya devam eden, yeni bir müzecilik anlayışının ürünüdür ”dedi.

Tokel yaptığı açıklamada şunları söyledi.

“Uluslararası Müzeler Konseyi’nin (ICOM) 2004 yılı toplantısında gündem konusu olan “Kent Müzesi” kavramı, 2006 yılından itibaren dünyanın kimi büyük kentlerinde kurulan ve kurulmaya devam eden, yeni bir müzecilik anlayışının ürünüdür. Bu tür müzelerde tarihsel süreç içersinde o kentte yaratılmış doğal, tarihsel ve ekinsel değerler tanıtıldığı gibi kentin politik tarihinin, toplumsal ve ekonomik gelişiminin kanıtı olan belgelere de yer verilerek; kentlilerin yaşadıkları coğrafyaya olan aidiyeti pekiştirilir. Kent kimliğini belirleyen öğelerin somutlaştığı mekan olan kent müzeleri, düzenleyeceği etkinliklerle de kentlilik bilicinin kazanılmasını, var olan kentlilik bilincinin geliştirilmesini sağlayan kent okullarıdır. İlimiz hakkında yazılmış raporlarda, gelişim planlarında vurgulanan sektörel çeşitliliği, söz ve politik söz vermekten çıkarıp; projeye ve yatırıma dönüştüren Belediyecilik anlayışımızın bir başka örneği olan “Kdz.Ereğli Belediyesi Kent Müzesi Projesi” ni geleneksel Kdz.Ereğli konutu özelliklerini taşıyan tarihsel bir mekanda halkımızın beğenisine sunarken; müzenin bağışlanacak değerlerle varsıllaşacağını belirtmek isterim.

GELECEK KUŞAKLARA TAŞIYARAK MÜZE OLARAK DEĞERLENDİRMEYİ PLANLADIK.

“Kent müzeleri, tarihi kent merkezindeki mahalle, sokak ve caddelerdeki tarihsel ve ekinsel (kültürel) kimliği olan bir yapıda açılır/kurulur.” ilkesinden hareketle bu mahalleyi (Kirmanlı Mahallesi, Akarca Mahallesi) ve bu mahallede de tarihsel ve ekinsel kimliği olan 19.Yüzyılda yapılmış bu konağı (Cıbıroğlu Konağı’nı) seçtik.

Kültür varlığı olarak tescil edilmiş bir sivil mimarlık örneği olan bu yapıyı restore edip kazanmak yanında; koruma-kullanma dengesi çerçevesinde farklı işlevler için projelendirip, gelecek kuşaklara taşıyarak müze olarak değerlendirmeyi planladık.

Yapının mimari projesini yeniden çizdirerek Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunduk ve mimari projenin kurulca onaylanmasından sonra bizzat kaleme aldığım “Kdz.Ereğli Belediyesi Kent Müzesi Projesi”ni ilgili makamlara sunduk.

Belediyemiz olanakları kamulaştırılan yapının müze olarak kullanılması için Batı Kara-deniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), projeye “559.151.69 TL”, Tarihi Kentler Birliği’de “50.000.00 TL” hibe türü parasal destek verdi.

 

MÜZEMİZDE HER TÜRLİ KOLEKSİYON PLANLANMIŞTIR

Müzemizde “Kömür Madenciliği ve Yeraltı Maden İşçiliği”, “Geleneksel Demircilik ve Ereğli Demir Çelik Sektörü”, “ Yerel Bez Dokuma İşçiliği”, “Osmanlı Döneminde Ağaç Tekne (Ağaca Dayalı Tersanecilik) Günümüzdeki Tersanecilik”, “Kdz.Ereğli ve Yöresi Araştırmaları Bölümü (Araştırma-İnceleme ve Dokümantasyon Merkezi)”,”Yaşam Kültürü ve Geleneksel Yaşamdan Örnekler Standı”, “Kitaplık ve Okuma Salonu”, “Cep Sineması”,”Kahvehane/Kıraathane Kültürünün Yaşatıldığı Salon” gibi koleksiyonlar planlanmıştır.

EMEĞİ GEÇEN HERKESE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM

Projeye kişisel ve kamusal tüm olanaklarını esirgemeden sunan Belediye Başkanımız Sayın Halil Posbıyık’a, Çekül Vakfı Başkanı Sayın Prof.Dr.Metin Sözen’e, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Sayın Dr.Asım Güzelbey’e, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreteri Sayın Faruk Tezel’e, BAKKA Değerlendirme Birimi Başkanı Sayın Hakkı Yavuz Toplu’ya, Birim Uzmanı Sayın Fethullah Ttatlı’ya BAKKA Hukuk Müşaviri Sayın Mustafa Aslan’a, mimari proje müellifi mimar Sayın Vedat Ağca’ya, uygulamada emeği geçen / emeği geçecek ve müzemize katkı veren / katkı verecek herkese teşekkür ederim.

VİRANEYE DÖNMÜŞ BİR YAPIYDI

Kdz Ereğli Belediye Başkanı ve Kent Müzesi Proje sahibi Halil Posbıyık Belediye tarafından hazırlanıp, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nca desteklenen ve yatırıma dönüşen projenin tanıtımına katılan herkese teşekkür etti.

Kdz. Ereğli Belediyesi olarak temel altyapı hizmetleri yanında toplumsal, kültürel ve sanatsal amaçlı projeler üretip; bunları çeşitlendirip çoğaltarak hizmete sunmanın gayreti içerinde olduklarını belirten Başkan Posbıyık şunları söyledi.

Kaynaklarda tarihi kent merkezi olarak geçen yörede bulunan bu mimari değer, On dokuzuncu yüzyılda “Mısırcılar” olarak bilinen ilçemizin tanınmış eşraflarından “Cıbıroğlu” ailesi tarafından konak olarak yapılmış ve yıllarca kullanıldıktan sonra yapının malikleri değişerek bir süre daha kullanılmış ve daha sonra kullanılamaz duruma gelince terk edilmiş, viraneye dönmüş bir yapıydı. Yapının son görünümü ne konak olarak bilinen adına ne de mahallemizin ilçemizin kimliğine de yakışıyordu…

BELEDİYE MECLİSİMİZİN DEĞERLİ ÜYELERİNİN OYLARIYLA KAMULAŞTIRDIK

Kültür varlığı olarak tescil edilmiş bir sivil mimarlık örneği bu yapıyı hem restore edip kazanmak; hem de onu farklı işlevlerde kullanılmak üzere projelendirip geleceğe - gelecek kuşaklara taşımanın, en doğru yolu “müze - müze ev” olarak kullanmak olduğuna karar vererek; yapıyı, Belediye Meclisimizin değerli üyelerinin oylarıyla kamulaştırdık.

(BAKKA)´NIN AÇTIĞI HİBE PROGRAMINA BAŞVURDUK

Özgünlüğü bozulmamak koşuluyla yapının mimari projesi yeniden çizildi ve Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun mimari projeye olumlu oy vermesiyle işe başlama aşamasında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) açtığı hibe programına başvurduk.

PROJE KABUL EDİLDİ.

Başkanlık Danışmanı Raif Tokel’in kaleme alıp sunduğu “Kdz Ereğli Kent müzesi projesi” Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Tarihi Kentler Birliği, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtama Vakfı (ÇEKÜL Vakfı) adlı kurum ve kuruluşlarca kabul edildi.

TEKNOLOJİK DESTEK VERDİ

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), projeye “559.151.69 TL”, Tarihi Kentler Birliği şimdilik “50.000.00 TL” hibe türü parasal destek; Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtama Vakfı (ÇEKÜL Vakfı) teknolojik destek verdi.

Önümüzdeki aylarda tarihsel ve kültürel kimliği olan bu yapıyı “Kdz Ereğli Kent müzesi ” olarak hizmete açılacağını söyleyen Başkan Posbıyık açıklamasını şu şekilde sürdürdü

ÜLKEMİZDE AÇILACAK OLAN ON YEDİNCİ KENT MÜZESİ

“Kent Müzesi” oluşum ve yapılanma anlamında yeni kavram olup; ülkemizde bugüne kadar açılmış toplam on altı kent müzesi vardır. Kdz.Ereğli Kent Müzesi ise ülkemizde açılacak olan on yedinci kent müzesidir. İşte bunun müjdesini vermek için buradayız.

EREĞLİ KENT MÜZESİ’NİN DE GERÇEK SAHİBİ EREĞLİ HALKIDIR.

Bu müjdenin kıvancını ve onurunu sizlerle paylaşmak için buradayız.Ve Kdz.Ereğli Kent Müzesi, vereceğiniz, bağışlayacağınız eşyalarla zenginleşecektir. Bu anlamda katkılarınızı ve desteklerinizi bekliyoruz. Çünkü kent müzelerinin gerçek sahibi o kentte yaşayanlardır. ve Kdz.Ereğli Kent Müzesi’nin de gerçek sahibi Ereğli halkıdır.

PROJEYE KATKI VEREN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM

Projemize katkı veren Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel’e, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Sayın Hakkı Yavuz Toplu’ya, uzman Sayın Fethi Tatlı’ya, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Sayın Dr. Asım Güzelbey’e, Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Sayın Sezer Cihan’a, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr.Metin Sözen’e, ÇEKÜL Vakfı yöneticisi Hurşit Arslan’a, proje müellifi mimar Vedat Ağca’ya ve projeyi kaleme alan Başkanlık Danışmanı Raif Tokel’e teşekkür ederim.

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2014, 12:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER