MEVLANA ANILDI

Alaplı´da Mevlanayı Anma ve Şebi Aruz gecesi düzenlendi.

MEVLANA ANILDI
gundemeregli.com-Alaplı’da Mevlanayı Anma ve Şebi Aruz gecesi Kutlama Programı düzenlendi.

Geceye Prof.Dr. Cihan Okuyucu Burç FM sunucusu Saniye Öztürk ve ilahi sanatcısı Mürşit Kavurmacı ile semazenler katıldı.

Programın sponsorluğunu Alaplı Genç işadamları Derneği AGİAD ile MEGATEP Teknik Eğitimciler Platformu yaptı.

Akademisyen ve yazar Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Mevlana’nın yaşantısıyla insanların hayatına ışık tuttuğunu belirtti.

Geceye Alaplı Kaymakamı Yıldıray Malğaç Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, Genç iş adamları yöneticileri siyasi parti başkan ve yöneticileri, Alaplı TSO başkanı REcep Ocak ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Mevlana’yı anma etkinlikleri çerçevesinde  ’Mevlana’dan Günümüze Mesajlar’ konulu konferans verdi.
Alaplı Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Mevlana’nın hayatı ve eserleriyle ilgili katılımcılara bilgiler verdi. Çağın getirdiği problemlerin insanların yaşama sevincini elinden aldığını anlatan Okuyucu, “Çağımızda insanlar yaşama sevincini yitiriyor, işte tam da bu noktada Mevlana, insanlara hayatın manasını tekrar öğretiyor. Mevlana’nın yaşadığı çağ, Anadolu’nun en karanlık dönemleriydi. Mevlana eczanesinde aşksız ve sevgisizlerin ihtiyaç duyduğu bütün ilaçların reçetesinde sundu. Kendi çağında, Peygamberimizin varisi olduğunu söyleyerek, rahmet dininin temsilcilerine, sevgi ve şefkat aşıladı.” diye konuştu.

Mesnevi’nin herhangi bir eser gibi yazılmadığını vurgulayan Okuyucu, “Mesnevi bir ilham eseridir” dedi. Konuşmasın da ‘Mesnevi’de hem aşk hem bilgi vardır’ diyen Okuyucu şöyle devam etti; “Mesnevide kıssa metoduna da yer verildi. Bu eser sadece kendi döneminde yaşanan olayları değil, bütün dönemlerde geçerli olan olayları anlatıyor. Mevlana coğrafyaları, insanları kucaklayan büyük bir gönle sahipti. Her zaman iki dilden bahseder, insanların, birbirini anlaması için mahalli dilleri aşan gönül diliyle konuşması gerektiğini savunurdu.” diye konuştu.
Konferans’ta kamışın ney’e dönüşmesini de anlatan Okuyucu, Mevlana’nın insanları içi oyulmadıkça ötmeyen kamışa benzettiğine değinerek, “İnsanlar aşk ateşinde yanmadıkça, üfleyenin sesini çıkaramaz.” şeklinde konuştu.

Ardından Tasavvuf  Müziği Sanatçısı Mürşit Kavurmacı, tasavvuf musikisi konseri verdi .Mürşit Kavurmacı ve saz arkadaşları birbirinden güzel ilahilerle salondakilere duygulu anlar yaşattı.

Anma töreni semazenlerin gösterisi ile sona erdi.

 

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2013, 11:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER